Szír, iraki, afgán és pakisztáni migránsok is jöttek

Hétfőn összesen 36 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök sz országban.

Suki Zoltán

Egyre több embert állít meg a kerítés.

Fotó: Havran Zoltán / Illusztráció

Hétfőn összesen 36 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök sz országban – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság. A migránsokat Csongrád-Csanád vármegyében Mórahalmon, Ásotthalmon és Röszkén találták. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor szír, iraki, afgán, pakisztáni, valamint török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően – visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Ugyanaznap a határkerítés csongrád-csanádi szakaszán 120 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje az országhatárt.

migráns, bevándorló, rendőrség
Egyre több embert állít meg a kerítés.
Fotó: Havran Zoltán / Illusztráció

Az MTI pedig arról számolt be, hogy legalább 30 ember oszlásnak indult holttestét találták meg egy migránshajón, amelyet a napokban fedeztek fel a szenegáli főváros, Dakar partjaitól 70 kilométerre az Atlanti-óceánon hánykolódva. A szenegáli hadsereg szerint a parti őrség helyszínre küldött egysége reggelre tudta partra vontatni a hajót, majd megkezdeni a holttestek megszámlálását, partra szállítását és azonosítását. Hozzátették, hogy a művelet nagyon kényes, mivel a holttestek az oszlás előrehaladott stádiumában vannak. Egy két héttel ezelőtti szerencsétlenségben 39-en vesztették életüket Szenegál partjai közelében. A tragédia után Bassirou Diomaye Faye szenegáli elnök kemény fellépést ígért a hajókat útnak indító embercsempészek ellen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában