Pakisztáni migránsok is próbálkoztak

74-migránst tartóztattak fel kedden Csongrád-Csanád vármegyében.

Suki Zoltán

Kedden összesen 79 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök az országban – közölte szerdán az Országos rendőr-főkapitányság. A migránsok közül 74-et Csongrád-Csanád vármegyében Mórahalmon, Ásotthalmon és Röszkén találták. A többiekre Pest vármegyében, Inárcson bukkantak. 

migráns, bevándorló, határkerítés
Ezúttal hetven embert fogott meg a kerítés. Fotó: Csudai Sándor / Illusztráció

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor szír, iraki, afgán, pakisztáni, valamint török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Ugyanaznap a határkerítés csongrád-csanádi szakaszán 70 embert akadályoztak meg az illegális határátlépésben.

Azt pedig már a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója mondta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy valamennyi Európába vezető migrációs útvonal igen aktív, amíg az időjárás lehetővé teszi, elsősorban a tengeri útvonalakon igyekeznek az embercsempészek minél nagyobb csoportokat átdobni a következő célpontjukra.

Bakondi Görgy hozzátette, idén eddig több mint 6500 határsértőt fogtak el, hetvenkét embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást. A főtanácsadó szerint az Európai Unió továbbra sem azon dolgozik, hogyan lehetne a schengeni térséget megoltalmazni. Ehelyett azzal van elfoglalva, hogy Magyarországot – amely ország a schengeni kötelességeit 2015 óta szigorúan teljesíti – hogyan lehetne pénzügyi eszközökkel rászorítani, hogy nyissa meg a határát az érkező határsértők előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában