Észrevétlenül költözik a katasztrófavédelem

Október 1-től a vízügyi és vízvédelmi, a tűzvédelmi, valamint a veszélyes üzemek engedélyezésével és felügyeletével kapcsolatos hatósági és szakhatósági hatásköröket a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok gyakorolják a katasztrófavédelem helyett.

Suki Zoltán

Átvesznek néhány jogkört a katasztrófavédelemtől a kormányhivatalok, és az ezeket intéző dolgozók is átkerülnek a kormányhivatalok állományába. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy október 1-től életbe lépnek a hatósági jogkörökkel kapcsolatos változások. A továbbiakban a vízügyi és vízvédelmi, a tűzvédelmi, valamint a veszélyes üzemek engedélyezésével és felügyeletével kapcsolatos hatósági és szakhatósági hatásköröket a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok gyakorolják.

katasztrófavédelem, költözés, tűzoltó, kormányhivatal
Maradnak a helyükön, csak más lesz a munkáltatójuk. Illusztráció: Török János

Katasztrófavédelem helyett kormányhivatal

A folyamatban lévő és lezárt ügyek átadás-átvétele 2024. szeptember 27-e és október 8-a között zajlik, az ügyfelek a kérelmeket továbbra is benyújthatják e-papír útján. 

A módosítás érinti a tűzvédelmi, iparbiztonsági, vízvédelmi és vízügyi hatósági feladatokat ellátó munkatársakat is érinti. .Amennyiben a jogviszonyváltás mellett döntenek, vagyis átkerülnek a kormányhivatalhoz, a vonatkozó szabályok szerint illetményük nem lehet kevesebb a jogviszony átalakulását megelőző napon betöltött szolgálati beosztás alapján járó illetmény mértékénél. Hatósági vezénylés, hatósági kirendelés esetén pedig a vezénylés ideje alatt továbbra is a hivatásos jogviszony szerinti illetmény szabályokat kell alkalmazni.

Nem költözik minden

A katasztrófák elhárításával és megelőzésével kapcsolatos nem hatósági jellegű feladatokat, valamint veszélyhelyzetek esetén a mentést és a polgári védelmet továbbra is a katasztrófavédelem szervei látják el.

katasztrófavédelem, költözés, tűzoltó, kormányhivatal
 

Információink szerint a hatáskörök átadása nem mindenhol jár azzal, hogy a dolgozók székhelyez is váltanak. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal központi épületében nincs jele a költözésnek, de egyébként az épületben helye sem lenne az új munkatársaknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában