Családi nap

2 órája

Székács Elemér emlékét máig őrzi Árpádhalom

Székács Elemérre, a világhírű növénynemesítőre emlékeztek Árpádhalmon a Székács Családi Napon. A rendezvény elején, a Károlyi-Berchtold kastély falán megkoszorúzták Székács Elemér emléktábláját.

Kovács Erika

Székács Elemér (1870-1938) világhírű növénynemesítő – aki élete egy fontos szakaszában az árpádhalmi uradalom intézőjeként dolgozott – az emberségéről is híres volt.

Székács Elemér, Árpádhalom, kukorica, családi nap, növénynemesítő, világhírű
Kukorica is volt, sütemény is az árpádhalmi családi napon, amit a világhírű növénynemesítő, Székács Elemér tiszteletére rendeztek. 
Fotó: Kovács Erika

Székács Elemér a Putyi kukoricát is nemesítette

Többféle búzafajta nemesítése kötődik a nevéhez, de nemesített zabot, lent, kölest, lucernát, mohart és az idei Székács nap kiemelt növényét, a kukoricát is, többek között foglalkozott a közönséges magyar kukorica természetes hibridje, a Putyi kukorica nemesítésével is. Árpádhalom hűen őrzi Székács Elemér emlékét.

A sütemények kukoricaliszttel készültek

– Népszerű volt a családi vetélkedőnk, ahol idén hét csapat versengett, a feladatokban szerepet kapott a mai nap fő növénye is. Kukoricás süteményversenyt is hirdettünk, amire négyen jelentkeztek, a reszelt túrós bizonyult a legfinomabbnak. A finomságokat a nap végén a falu lakossága fogyasztotta el – tudtuk meg Vágó Miklóstól, Árpádhalom polgármesterétől.

Szoros kapcsolatot ápolnak Szajánnal

Részt vett a rendezvényen Árpádhalom testvértelepülése, a Szerbiában található magyar falu, Szaján településvezetője is. Tóth Zoltán polgármester kiemelte, a két község kölcsönös megbecsülésen alapuló, szoros baráti kapcsolatot ápol, rendszeresek a találkozásaik mindkét településen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában