Ruzsai tűzoltók sérültek meg a balesetben

Arany T. János

Fotó: Gémes Sándor

Ruzsai tűzoltók sérültek meg a vasárnapi szegedi balesetben. Egy személyautó és egy tűzoltóautó ütközött össze vasárnap kora délután Szegeden, a Rókusi körút és a Szatymazi utca kereszteződésében a rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint egyelőre ismeretlen okból. A balesetben a ruzsai katasztrófavédelmi őrsön szolgálatot teljesítő hivatásos tűzoltók szenvedtek balesetet. Sánta Gizellától, a település polgármesterétől megtudtuk, a gépjármű az önkormányzat tulajdonában van, de a katasztrófavédelem használja. A tartalékautó Szegedről már vasárnap megérkezett Ruzsára. Arra a rövid időre, míg a katasztrófavédelemnél átszervezték a munkarendet, a helyi önkéntes tűzoltók voltak szolgálatban Ruzsán.

Hogy a tűzoltóautó javítása egyáltalán lehetséges-e, azt majd később döntik el a ruzsai önkormányzatnál. Miután hivatalosan felmérték a kárt, egyeztetnek majd a katasztrófavédelemmel. Mint a polgármester forgalmazott, a legfontosabb, hogy a négy tűzoltó közül hárman szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. 

16 tonna máshogy lassul

A Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint vármegyénkben tavaly két készenléti gépjárművet érintő baleset történt, idén a vasárnapival együtt három. 2023-ban összesen 2936 alkalommal vonultak a vármegyei tűzoltók, vagyis az összes vonulás 0,06 százalékában történt baleset. Idén eddig 1961 vonulásuk volt a vármegyei tűzoltóknak, ezek 0,1 százalékában következett be baleset. Bakaity Mónika tűzoltó alezredes, szóvivő-helyettes elmondta, a baleset vizsgálata még folyamatban van, azonban általánosságban elmondható, hogy nem minden autós figyel a megkülönböztető jelzést használó járművekre, holott a szirénát és fényjelzést egyszerre használó járműnek elsőbbséget kell biztosítani, legyen szó tűzoltókról, rendőrökről, vagy mentőkről. Egy 16 tonnás tűzoltóautóval mind a gyorsítás, mind pedig a lassítás komplikáltabb, mint egy személyautó esetében.

20 milliós kár a megállóban

Az előzetes becslések szerint húszmillió forintos kár keletkezhetett a Rókusi körúti villamosmegállóban. A helyreállítás akár két hónapig is elhúzódhat a szükséges szerkezetek legyártása miatt. A megállóhely biztonságosan üzemel – tudtuk meg az SZKT-től. 

Már történt ilyen baleset

2007-ben ugyanebben a kereszteződésben ugyanilyen baleset történt. Akkor egy tűzesethez riasztott, szirénázó tűzoltóautó elé hajtott ki egy autó, amiben egy akkor a hatvanas éveiben járó szegedi házaspár utazott. Nyolcan sérültek meg, az intenzív osztályra került idős páron kívül három tűzoltó könnyebben, három súlyosan.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában