Egyre több migráns érkezik

2024.08.22. 07:00

Már tíz roncsautó vár elszállításra Ásotthalmon

Arany T. János

Egyre több a migráns, újra szaporodnak az embercsempész-autók Ásotthalom külterületén. Tíznél tartanak. Fotó: Karnok Csaba

Az ásotthalmi mezőőrség tapasztalata szerint egyre több a migráns. Ezzel egyidőben az embercsempészek is nagyobb számban hagynak hátra az autókat. Egyelőre tíz járművet jelentett be a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalnak Papp Renáta polgármester. 

Ásotthalom külterület. Papp Renáta polgármester és Herédi Barnabás mezőőr egy újabb roncsautó mellett. Fotó: Karnok Csaba
Ásotthalom külterület. Papp Renáta polgármester és Herédi Barnabás mezőőr egy újabb roncsautó mellett. Fotó: Karnok Csaba

Szerdán az egyik járművön kint volt a hivatal figyelmeztetése augusztus elsejei dátummal. Egy másikra „migri” feliratot festettek, és van amelyiket már elkezdték széthordani az erre szakosodott szakemberek. Mint a polgármester megjegyezte, ezért is kell vigyázniuk, hogyan kommunikálják az ismét elszaporodó roncsokat, mert nem szeretnének ezzel a faluba vonzani a tolvajokat.

– Júliustól már négyfős mezőőrséggel vagyunk kint a terepen. Pont jó időben tudtuk bővíteni a létszámot, mert az volt tapasztalható, hogy ott, június közepe táján, az európai parlamenti választást követően nagyobb ütemben megindult a migráció. A hosszú hétvégén arról tájékoztattak a kollégák, hogy egy 60 fő körüli csoport lépte át a határt. Ezek nagy része egyébként most technikát változtatva sikeresen továbbjut a térségből. A 60 fős csapat rendkívüli volt, mert most már kisebb csoportokban jönnek és folyamatosan mozognak, menet közben veszik fel őket az embercsempész-autók – magyarázta.

A polgármester július óta újra jelenti az embercsempész-autókat. Első körben öt autót, majd négy gépjárművet jelentettek, most a hétvégén érkezett még egy autó, összesen tíznél tartanak néhány hét leforgása alatt. 

– Ezeket a kormányhivatalnak GPS koordinátákkal szabály szerint bejelentettük, az érvényben lévő szabályozás szerint a kormányhivatal illetékes a járművek elszállításában. Bízunk benne, hogy ez minél hamarabb meg fog történni. Jelenleg az első két járművet vitték el, amelyek a Kissori úti kerékpárúton akadályozták a forgalmat – közölte a polgármester. 
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában