Illegálisan akarta átlépni a határt

Suki Zoltán

Fotó: Csudai Sándor

Hétfőn az országban összesen egy embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a magyar határt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az MTI pedig arról számolt be, hogy Olaszország augusztus elsején nyit migránstáborokat Albániában a bevándorlók azonosítására és az illegális migránsok kiutasítására. Giorgia Meloni olasz és Edi Rama albán miniszterelnök tavaly novemberben kötött megállapodást, amelynek értelmében Róma migránstáborokat létesít az Adriai-tenger túlsó partján található, de az egyik legközelebbi szomszédnak tartott Albániában. Az albániai táborokban a tengeren érkező migránsokat akarják elhelyezni, azokat, akiknek az olasz hatóságok sietnek segítségére, és az eddigi gyakorlat szerint az olaszországi partokra viszik őket.

Az egyik tábor a Tiranától hetven kilométerre levő Shengjin kikötővárosában épül, ahol regisztrációs központ kiépítése zajlik. A négyezer négyzetméter területű táborban azonosítják majd az érkezőket, különválasztva a menedékkérelemre jogosultakat és az illegális bevándorlónak minősített embereket. A két csoportot két külön létesítménybe helyezik át Gjaderbe. A táborokat az olasz fegyveres erők és a rendőrség műszaki alakulatai építik ki, ahogyan azt a római kormány internetes oldalán közölt felvételek bizonyítják.

Alfredo Mantovano, az olasz miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár úgy nyilatkozott, hogy az albániai táborok olasz modellje innovatívnak számít, és széles támogatás kíséri európai körökben, annyira, hogy már tizenöt tagállam jelezte érdeklődését, az elsők között Németország.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában