Helyi közélet

2024.07.04. 09:45

Annyi a gyerek Szatymazon, hogy már nem férnek el az intézményekben

Bővítik a szatymazi bölcsődét, szeptembertől 14-gyel több kicsit tudnak ott fogadni. Az óvoda kapacitását is megnövelik, mert láthatóan egyre több a fiatal a településen, az új épület kialakítása azonban csak jövőre lesz kész.

Timár Kriszta

Fotó: Gémes Sándor

Kinőtték a gyerekek a szatymazi bölcsőde és óvoda kereteit is, mindkét intézményt bővíteni kell. Előbbi intézményben a férőhelyek számát már szeptembertől megnövelik, az óvoda esetében erre még várni kell.

gyerekek
Szeptembertől 14-gyel több bölcsődést tudnak fogadni Szatymazon. 
Fotó: Gémes Sándor

Folyamatosan nő a lakosságszámunk. Az 5 ezer főt 2020-ban értük el, azóta is minden évben 50-60-nal többen vagyunk. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy a tősgyökeres szatymazi fiatalok is maradnak és itt alapítanak családot, valamint annak is, hogy sokan költöznek ide. Korábban is jelöltünk már ki építési telkeket és most is vannak területek kijelölés alatt, ezekről azonban még nem döntött a képviselő-testület. Láthatóan azonban szükség van a bővítésre, az igény pedig a környékbeli nagyberuházások miatt várhatóan még nagyobb lesz 

– mondta el lapunknak Barna Károly polgármester.

A településen jelenleg 24 fő befogadására alkalmas bölcsőde üzemel, az igényfelmérés és a benyújtott felvételi kérelmek alapján azonban kiderült, hogy ez nem elegendő. A szatymazi képviselő-testület ezért a bölcsőde kapacitásának bővítését határozta el. A meglévő épület mellett egy új, kétcsoportos, 7-7 fő befogadására alkalmas „mini bölcsőde” kialakítása már el is kezdődött, szeptember elsejétől így 14 fővel bővülhet az intézmény, a felnőtt gondozói létszám pedig néggyel.

Üresen álló helyiségeket alakítunk át erre a célra, így viszonylag kis munkával megoldható a kapacitásbővítés

 – mondta el a polgármester.

Az óvoda bővítése már bonyolultabb, ott ugyanis egy különálló épületben tudják kialakítani a plusz csoportszobát, illetve a tornaszobát. Utóbbi ugyanis jelenleg nincs az óvodában, az is csoportszoba lett a megnövekedett létszám miatt: a településen már 180 óvodásról gondoskodnak.

Már kiírtuk a közbeszerzést. Mivel azonban itt szigetelésre és egy új fűtési rendszer kialakítására is szükség lesz, a munkálatok jóval tovább tartanak majd. Jövő tavasz előtt biztosan nem lesz több óvodai férőhely Szatymazon

 – közölte Barna Károly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában