Szegedi hírek

2024.06.24. 18:00

Ritkán keletkezik akkora energia a légkörben, mint a szombati viharban

Európában is ritka az a légköri jelenség, amely a szombati hatalmas vihart okozta vármegyénkben. Ekkora energia és ilyen méretű nedvesség csak különleges feltételek meglétekor keletkezik. Az összeállt zivatarlánc felhőzete Magyarország területénél is nagyobb volt és több tízezer villámot szórt.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Rengeteg letört faág, fakéregdarab és levél hevert még hétfőn is szerte a városban: a szombat este Szeged felett is átvonult vihar nyomait valószínűleg még napokig takarítják majd a közterületekről a Kht. munkatársai, illetve a magánházak előtt a lakók. Ritkán látott gigazivatarban volt részünk, mely a vármegyeszékhelyen szerencsére jeget nem szórt, azonban így is meglehetősen félelmetes volt. Egy órán keresztül tombolt a város felett folyamatos villámlással, hatalmas széllel és özönvíz-szerű esőzéssel – ez nem megszokott azon a területen, amelyet általában inkább elkerülnek a csapadékzónák.

 Jeget nem hozott a zivatarlánc hozzánk, a szél viszont vármegyénkben tombolt a legerősebben az egész országban. Fotó: Karnok Csaba
 Jeget nem hozott a zivatarlánc hozzánk, a szél viszont vármegyénkben tombolt a legerősebben az egész országban. Fotó: Karnok Csaba

A jelenség neve Mezoléptékű Konvektív Komplexum. Ilyen utoljára csaknem egy éve, 2023. július 13-án alakult ki nálunk, de Európában is ritka jelenség. Létrejöttéhez ugyanis több feltételnek is teljesülnie kell: mínusz 32 foknál hidegebb felhőtető legalább 100 ezer négyzetkilométeren, vagyis Magyarországnál nagyobb, összefüggő területen, illetve mínusz 52 foknál hidegebb felhőtető legalább 50 ezer négyzetkilométeren, és mindezeknek legalább 6 órán keresztül kell fennállnia. Érdekesség, hogy a szombaton Kelet-Magyarországon végigvonuló zivatarrendszerben egyébként voltak -70 foknál hidegebb felhőtetők is, 13-14 kilométeres magassággal.

– A forró légtömeg szinte felemésztette a Kárpát-medencébe érkező hűvösebb levegőt, ezért komoly feszültség halmozódott fel a légkörben. Ilyen körülmények között durva zivatarok alakulhatnak ki a létrejövő szupercellákból – mondta el Tóth Tamás meteorológus. Hozzátette, ekkora energia és ilyen méretű nedvesség ritkán keletkezik, ráadásul a zivatarok általában magányosan alakulnak ki, itt azonban egymással összeolvadó, hatalmas kiterjedésű zivatarláncról beszélhettünk, mely a Dinári-hegységből indult.

– Sok felhőben pedig sok a villám, a szombati vihar például több tízezret produkált – jegyezte meg. Szerencsénkre hozzánk elérve már veszített erejéből, így öklömnyi jeget nálunk már nem szórt, kisebbeket is csak néhány településen.

Bár Szegeden özönvíz-szerű eső esett, ez nem döntött rekordot. – A több mint 20 milliméter ugyanakkor az idei legnagyobb mennyiség volt – tette hozzá a meteorológus. Ferencszállásnál már kiemelkedő volt a csapadékmennyiség, ott azonban nem volt hivatalos mérés. A szél viszont vármegyénkben tombolt a legerősebben az egész országban: Szegeden megközelítette a 90 kilométeres óránkénti sebességet, Kiszombornál pedig orkánerejű, 100 kilométer feletti lökéseket mértek és jég is esett mellé.

A vasárnapi és hétfői nyugodt idő után kedden délutántól két napig ismét zivatarosra fordul időjárásunk, hasonlóan durva légköri jelenségre azonban nem számítanak a szakemberek. Emellett egész héten nyári meleg lesz, hétvégére pedig visszatér a hőség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!