Szegedi hírek

2024.09.10. 14:45

Üzbég delegáció járt Szegeden

Találkozót szervezett Szegeden az Archenerg Nemzetközi Megújuló Energetikai és Építőipari Innovációs Klaszter és a Muhammad al-Khwarizmi nevét viselő Taskenti Információtechnológiai Egyetem delegációja. A konferencián az innováció és a megújuló, illetve a zöldenergia volt a fő téma.

Suki Zoltán

– A Taskenti Információtechnológiai Egyetem vezetősége és professzorai látogattak kedden Szegedre, hogy erősítsék a magyar egyetemek, így a Szegedi Tudományegyetem közötti kapcsolatot is, és hogy keressék a további együttműködési lehetőségeket – mondta lapunknak Nagy Patrik Dominik, a találkozót szervező Archenerg Klaszter munkatársa a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban megrendezett magyar–üzbég találkozó előtt.

A szakember hozzátette, a látogatás fő céljai közé tartozik az alternatív energia területén végzett tudományos kutatás, az innovációk kereskedelmi forgalomba hozatala, nemzetközi ösztöndíjas projektek szervezése, valamint az alternatív energia kutatási és fejlesztési együttműködések feltérképezése.

– Az Archenerg Klaszter különösen nagy hangsúlyt fektet a magyar vállalkozások üzbegisztáni üzleti lehetőségeinek bővítésére, valamint az üzbég partnereinkkel való kapcsolatok ápolására és erősítésére – fűzte hozzá Nagy Patrik Dominik.

Üzbég vendégeket már korábban is fogadtak 

Arról pedig már Salgó László főispán beszélt, hogy idén áprilisban Szegeden tett diplomáciai látogatást az üzbegisztáni Surkhandarya régió kormányzója, Ulugbek Berdikobilovich Kosimov, akit Shakhavdinov Oybek, az Üzbég Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint energetikai, mezőgazdasági és turisztikai cégek vezetői kísértek el.

Megállapodásokat kötöttek

Akkor a kormányzó a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatallal, valamint a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával is együttműködési megállapodást kötött, valamint a lehetséges jövőbeni gazdasági együttműködésről tárgyalt a szegedi önkormányzattal, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzattal és a Szegedi Tudományegyetemmel.

Fontos az innováció

– A tartományok, illetve a területek közötti együttműködés mindig kiemelkedő jelentőségű, és az innovációkkal kapcsolatos információcsere segít mindkét nemzetnek, hogy a közszolgálatokat a legmagasabb szintre tudja vinni – fogalmazott a főispán.

Salgó László szerint a két nemzet közötti információ- és tapasztalatcsere nem csupán gazdasági vagy szakmai érdekeket szolgálnak, hanem sokat segítenek abban, hogy a jövő generációja számára innovatív megoldásokkal szolgáljanak az energiaellátásban és az építőiparban is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában