Helyi gazdaság

2024.08.27. 14:30

A kínai gyár az év végére felépül Makón

A makói ipari parkban épülő kínai csomagológyár készültségi szintje most 70 százalékos; a munka az év végére befejeződik, a termelés jövő év elején indul. Az üzemben nyitáskor 150 fő fog dolgozni. Nagy részük makói és környékbeli lesz – kínai csak az a 30 fős, később csökkenő létszámú csapat, amelyik a betanítást végzi.

Szabó Imre

– A 25 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnok mostanra nagyjából 70 százalékig készült el. Ez azt jelenti, hogy az építkezés még idén, november-decemberben befejeződik, a gyártás pedig a jövő év elején indul – hangzott el azon a bejárással egybekötött sajtótájékoztatón, amit Farkas Éva Erzsébet polgármester, Yin Gao, a Benepack Hungary Kft. vezérigazgatója és Kiss Dániel főépítésvezető tartott a makói ipari parkban, a kínai csomagolóüzem épülő csarnokában. Az elsősorban Angliából és az Egyesült Államokból érkező gyártógépek egyike már Makón van, a többi is jönnek egymás után. Arról is szó volt, hogy a csarnoképületben irodakomplexum és raktár is lesz, a későbbiekben azonban a cég külön raktárépületet szeretne építeni.

Irodaegyüttes és raktár is lesz a kínai csomagolóüzemben.
Irodaegyüttes és raktár is lesz a kínai csomagolóüzemben. Fotó: Szabó Imre

Kínai befektetőből az első

A 120 hektáros ipari parkban a Benepack az első kínai befektető. A beruházás infrastruktúrájának megteremtéséhez a magyar kormány mintegy 6 milliárdos közműfejlesztési támogatást biztosított az Építési és Közlekedési Minisztériumon keresztül. Az 1300 folyóméteres ivóvíz-hálózat 90, a 8,9 kilométeres szennyvízelvezető kiépítése 50 százalékig készült el – utóbbihoz egy szennyvíztelepi tisztítómedence rekonstrukciójára is szükség lesz.

Főleg helyiek munkahelye lesz

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a beruházással létesülő 150 munkahelyen elsősorban makóiak, illetve térségbeliek fognak dolgozni. Az álláshelyeket decemberben, illetve januárban fogják meghirdetni, de logisztikai és pénzügyi szakembereket már most is keresnek. A nyitáskor mindössze 30 fős kínai csapat vesz részt a munkában. Nekik az lesz a feladatuk, hogy a helybeli munkásoknak megtanítsák, miként kell dolgozni az általuk már ismert gépekkel és technológiával, és ahogyan ez a folyamat halad, létszámuk egy év múlva fokozatosan csökkenhet majd. 

 

Most kétszázan dolgoznak a csarnoknál

Kiss Dániel, a kivitelező Market Építő Zrt. főépítésvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a 2024-ben indult építkezésre januárban vonultak fel, és az alapozáshoz a régészeti feltárást követően 8400 köbméter földet termeltek ki. A szerkezetkész állapotot májusra érték el, addig 700 tonna betonacélt építettek be és 8880 köbméter betont dolgoztak be, illetve 3650 köbméternyi előregyártott vasbeton elemet használtak fel. Eddig összesen 1380 ember dolgozott az építkezésen összesen közel 200 ezer munkaórát. Jelenleg naponta egyszerre kétszázan tevékenykednek a csarnoknál, a kivitelező cégnek pedig 8 fős stábja a helyszínen, további 95 szakembere pedig a háttérben dolgozik a beruházás sikerén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában