Szegedi hírek

2024.08.24. 17:30

Drágulás - A lakásár-emelkedés bajnokai: Debrecen és Szeged

Mi okoz nyáron vásárlási érdeklődési rohamot az albérleti ingatlanpiac kellős közepén – szinte erősebbet, mint télen, az eladáskeresési szezonban? Az Ingatlanbazar.hu ingatlankereső portál szerint mindez a magasba szökő albérletáraknak köszönhető. A drágulás évek óta érezhető.

Delmagyar.hu

Komoly keresési forgalmú júliuson van túl az Ingatlanbazár portál is. Venni vagy bérelni: ez itt a kérdés. Fotó: Shutterstock

Magyarországon az állampapírok előtt inflációs félelemből kezdett el nőni a befektetési ingatlanok százaléka. Egy tavalyi uniós kimutatás szerint a magyar átlagember vagyonának legjelentősebb része amúgy is ingatlanban fekszik, és hazánkban tekintenek leginkább úgy az ingatlantulajdonra, mint a biztonság zálogára. Most jelentős drágulás látszik a piacon az ingatlanbazar.hu elemzése szerint.

Minél több van a kiadási célból vett ingatlanokból a piacon, annál több befektető megtérülési haszna forog kockán. Az utolsó Covid előtti békeévhez, 2019-hez viszonyítva 30 százalékot emelkedett az átlagos albérleti díj, a legerősebben a főváros bizonyos kerületeiben és az egyetemeknek otthont adó vármegyeszékhelyeken. Később az ipari beruházások hírei táplálták az érdeklődést, ez vezetett a kelet-magyarországi városok drágulásához. 

Miért a drágulás?

Az albérletdrágulásban semmi új nincs. Ahol a hitelkamat-környezet megengedi, a helyi pénz erőssége változó, vagy a tőzsdei alapokon kívül nincs más befektetési lehetőség, meg is történik. A kisebb lélekszámú országoknál maradva: Ausztráliában 2005 és 2015 között kilencszeresére emelkedtek a bérleti díjak a helyi dollár romlása és a kamatkörnyezet miatt. Ugyanez kezdődött el Magyarországon is, ami a legjobban a fiatal generációkat sújtja. A magyar fővárosban a turisztikai célú Airbnb megregulázása után sok, turistáknak szánt lakás is visszatért az albérletpiacra. Közben a lakóingatlanok ára is az égbe szökött az inflációs környezetben. Az albérlet pedig az a szektor, ahol az infláció soha nem ér véget, a pénzromlás vissza is fordulhat, az albérletárak nehezen fognak. 

Erős volt a július

Az Ingatlanbazár júliusban közel 140 ezer vásárlási érdeklődést regisztrált úgy, hogy az albérleti érdeklődések száma júliusban szintén megemelkedett. A nyári vásárlási érdeklődési csúcs épp azért született, mert az egyetemi, vagy hosszabb időre kereső munkahelyi bérlők felismerték, ők fizetik meg a piaci szegmensek egyik legönkényesebben megállapított bérleti díját. A megfelelő önrésszel rendelkező családoknak – kollégiumi helyek híján – egyformán járható út lett öt évre kis lakást vásárolni, majd vagy beállni a bérleti bizniszbe, vagy jó áron értékesíteni. 

Mindkét úton jobban kijöhet a matek. Az Ingatlanbazár évek óta jelzi, hogy a vármegyeszékhelyeken – ez igaz a fővárosra is – egyszerűen nem tud lejjebb menni a kis lakások vagy a panellakások ára. Ez épp az a két ingatlantípus, amit az albérlők és a befektetési vásárlók is nagyon keresnek, hiába szálltak el a felújítási költségek a Covid óta. 

A lakásárak is emelkednek

Az Ingatlanbazár szerint még a Covid miatt a panelből kimenekülés ideje alatt sem vesztett az értékéből a panel és városi kis lakás típus. A magyar lakásvásárló – bármelyik ingatlaniroda megmondja – nem szeret kockáztatni, a panel és a kis téglalakás lélektanát pedig a lassan fél évszázada tartó ingatlanpiaci megpróbáltatások teszik biztossá.  Ha csak egy része igaz a valós szerződéskötéseknél, amit a piacvezető „árindexe” állít (ez a meghirdetett árak indexe, nem a valós eladásoké), és egy év alatt Debrecenben és Szegeden nem 8,2, hanem csak 6-7 százalékos a lakásár-emelkedés éves üteme, akkor semmi csoda nincs benne, hogy az éves albérleti díj emelkedése ennél magasabb.

Mit tehetünk?

„Szegény ember vásárol, gazdag ember bérel” – tartja egy angolszász mondás, amely jól mutatja a jövőt is. Az Ingatlanbazár szerint a júliusi vásárlási érdeklődési keresések januárhoz hasonlóan megemelkedő száma júliusban azt mutatja, erre az igazságra itthon is kénytelen rájönni – legalábbis számolni vele – mindenki. A lakásár-emelkedés a jelenlegi inflációcsökkenési helyzetekben önmagában is inflációs várakozásokat hordoz, vagyis az eddig hezitáló vásárlókat is lépésre sarkallja.

Az Ingatlanbazár arra buzdítja hosszabb távú albérletkeresőit, hogy nézzenek körül az eladási piacon is, és számoljanak, mielőtt döntést hoznak. A portálon a párhuzamos keresés könnyen megoldható, csak fel kell iratkozni a keresett környék szerinti ingyenes hirdetésfigyelőkre, és napról napra az e-mail-fiókjukba érkeznek a friss találatok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában