Szegedi hírek

2024.07.20. 14:00

Elkezdődött a Löw parkok rekonstrukciója, a lakók tiltakoznak

Két új közparkot alakítanak ki az Attila utcában, amik Szeged két világhírű rabbijának, Löw Lipótnak, és Löw Immánuelnek a nevét viselik majd. Új közösségi teret és kertet hoznak létre három ütemben, ahol minden korosztály kikapcsolódhat, feltöltődhet. Új, hőségtűrő növényeket telepítenek, és a harmadik ütem végére 15 fát és 1200 cserjét is elültetnek. Azonban a munka miatt több fát is kivágtak, ami nem tetszik a környéken élőknek.

Suki Zoltán

Fotó: Török János

Székó Gábor szegedi szobrászművész készítette el Löw Lipót és Löw Immánuel emlékművét, amiket Szegeden az Attila utcában állítanak majd fel, ahol a két rabbiról elnevezett parkokat alakítanak ki. Az alkotások anyaga süttői mészkő, kiegészítve egyéb anyagokkal. Méretük 180x120x10 centiméter lesz. 

park
 Nem mindenkinek tetszik a parkok rendezése. Fotó: Török János  

Nem mindenkinek tetszik

A városháza szerint eddig ezek a parkok városi közösségi funkciót egyáltalán nem láttak el, holott ez lenne a közparkok egyik legfontosabb célja. Burkolt felületen csak az épületeket lehetett gyalogosan megközelíteni, illetve az autók foglalták el a tereket. A parkba tervezett burkolatok 21. századi korszerű, nagyobb részt vízáteresztő burkolatok, és helybentartják a csapadékvizet. 

A munka tereprendezéssel kezdődött, és „egészségügyi okokból eltávolított a kivitelező növényeket, amik betegek, balesetveszélyesek voltak”, illetve olyan tájidegen fajok, amik a minőségi zöld környezetre és az épített környezetre is károsan hatnak. A környéken élőknek ez azonban nem tetszik. Szerintük nem kellett volna kivágni ezeket a fákat, bármilyeneket is ültetnek helyettük. 

Gyep is lesz

A kivitelező egyébként az első ütemben 9 fát, 212 cserjét, 124 db évelő növényt, és 414 négyzetméter gyepet ültet, illetve telepít.

A két rabbi emlékhelyét a tervek szerint szeptember 4-én avatják fel. Idén van Löw Immánuel születésének 170., halálának pedig a 80. évfordulója. Édesapja, a szintén világhírű Löw Lipót idén 213 éve született és 149 éve hunyt el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában