Rekordszámú érdeklődőt a szakmai napon

2022.09.02. 19:22

Jobban kell gazdálkodni a termálenergiával

Majzik Attila

Rekordszámú érdeklődő. Fotó: Majzik Attila

Tizenegyedik alkalommal várták a szakma szereplőit a Hungarikum szentesi paprika hazájában. A Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen a hazai paprikatermesztés aktuális kérdésein túl a gazdálkodók előtt álló kihívásokról is szó esett: elhangzott, minőségi élelmiszerre mindig szükség lesz, ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy tovább fejlesszenek a termelők, még nagyobb mértékben kell élni a termálenergia adta lehetőségekkel.

Több mint háromszázharminc résztvevő regisztrált a 11. Magyar Paprika Napja rendezvényre. A nagy érdeklődést az is magyarázhatja, hogy a nemzetközi energiaválság egy bizonytalan piaci helyzetet teremtett. A szakemberek úgy látják, ebből a további fejlesztésekkel, a termálvíz adta előnyök nagyobb fokú kihasználásával lehet kitörni.

A termálenergia jelentheti a kiutat

Előre kell tekintenünk. Bármennyire is nehéz a helyzet, élelmiszer-termelésre és -feldolgozásra az embereknek szüksége van. Ezzel a biztos tudattal tehetjük a dolgunkat, hogy amit csinálunk, arra szükség van

 jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette, a kormányzat célja hazánk geológiai adottságainak kihasználása. 

A geotermikus energia versenyképes alternatíva lehet más energiaforrásokkal szemben. A geotermikai potenciálnak jelenleg 10-15 százaléka hasznosul, ezt növelni szeretnénk. Ez a nemzetközi energiaválság miatt egy kényszerhelyzet, de egyben lehetőség is

emelte ki a helyettes államtitkár.

Tarpataki Tamás rámutatott, szükség van a felszín alatti vízkészletek monitoringjára, ehhez igazítják majd a termálenergia fenntartható kitermelését.

A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy számos pályázati lehetőség áll a mezőgazdasági szereplők rendelkezésére, és arra bátorít mindenkit, hogy fejlesszen, vegye igénybe a lehetőségeket.

Nem állhatnak le a termelők

Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnök-ügyvezetője is arra tért ki, hogy a termálvíz felhasználása előnyt jelenthet, ugyanakkor arra biztatta a termelőket, hogy a nehéz helyzetben is tartsanak ki.

A háború okozta káoszban az energiaárak és az inputanyagok árának növekedése már kigazdálkodhatatlan a termelők számára. Ugyanakkor a temálvizes fűtés használatával előnyösebb pozícióba tudnak kerülni a gazdálkodók a gázzal fűtőkkel szemben

  jelezte a Délkertész ügyvezetője. Hozzátette, arra sarkalja a termelőket, hogy bármilyen nehézség is támad, ne adják fel.

Ki kell tartani a végsőkig, meg kell neveltetni a palántát és el kell ültetni. Ha egy évet kihagyunk, akkor nem lesz elegendő paprika a pulton, az áruházláncok pedig behozzák az import árut, ez pedig jelentős piacvesztést okoz majd 

 figyelmeztetett Nagypéter Sándor.

Aki most fejleszt, talpon marad

Az ágazat jövőjével kapcsolatban Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke kiemelte, nehéz a jelenlegi helyzetben biztatót mondani. 

Az energiaválság rámutatott arra, hogy sokkal nagyobb szükségünk van a termálenergia felhasználására, mint korábban. A következő két-három év nagyon sokaknak fog fájni, de az ilyen hatékony és szervezett keretek között dolgozó Szentes környéki termelőket nem féltem. Egy válság után mindig fellendülés jön: aki most talpon tud maradni és még fejleszteni is tud, az kiváló piaci lehetőségek előtt áll

  festett pozitív jövőképet Apáti Ferenc.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában