#programok

2021.04.27. 20:10

Ha nincs Szeged napja, bevétel sincs

Legutóbb két éve tudták megrendezni a Szeged napja programsorozatot. A borfesztivál és a hídi vásár sok százezer látogatót vonz, hiányuk súlyos veszteségként jelentkezik a turizmusban.

Munkatársunktól

Tavaly után idén sem lesz borfesztivál és hídi vásár májusban: a Szeged-napi programsorozatokat immár második éve nem tartják meg a járvány miatt. Pedig ez az egyik legtöbb látogatót vonzó turisztikai attrakciónk: két hét alatt 300 ezren mennek be ilyenkor a belvárosba, és nemcsak Szeged, de a környező települések szálláshelyei is megtelnek.

Bár konkrét adatokat nem sikerült szereznünk arról, mekkora árbevételtől esik el emiatt a megyeszékhely, egy évvel ezelőtt megírtuk: 2019-ben, tehát a világjárvány által még nem érintett utolsó évben a kereskedelmi szálláshelyek március és május között közel 777 millió forint bruttó árbevételt könyvelhettek el, a vendéglátásból származó árbevételük pedig bruttó 453 millió forint volt.

Utoljára két éve volt hídi vásár és borfesztivál. Archív fotó: Török János

Ehhez képest a vendéglátók múlt hétvégén nyithattak ki ebben az évben először, a szállodák pedig talán a hét második felétől fogadhatnak majd védettségi igazolvánnyal rendelkező turistákat. Májusig tehát biztos, hogy a fent említett összegeknek csupán töredéke folyik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában