Helyi érték

2023.06.18. 17:00

Szentmise és vidámpark a balástyai búcsún – Galéria

Antal napi búcsút tartottak vasárnap Balástyán. A napot a Páduai Szent Antal templomban a szentmise nyitotta, majd a rendezvénytéren kirakodóvásár és vidámpark várta a családokat.

Imre Péter

Páduai Szent Antalról misézett vasárnap Antal Imre atya.

Fotó: Imre Péter

A hívek szinte teljesen megtöltötték a Páduai Szent Antal katolikus templomot Balástyán az Antal napi szentmisére, akinek ünnepe hivatalosan a naptár szerint június 13-án liliomnyíláskor volt, ez az ártatlanság és a tisztaság virága. A kis Jézuson és a könyvön, a Biblián kívül ezzel is ábrázolják a népszerű szentet, melynek majdnem minden templomban van szobra, festménye – utóbbit már Antal Imre plébános jegyezte meg.

A templom Isten népének a háza, otthona, a Mindenható számára lefoglalt terület. Akárcsak a megkeresztelt gyermek

 – mondta Imre atya, előre elárulva, még keresztelőt is tartanak, Zita lesz a legifjabb tagja a közösségnek. 

Azzal folytatta: 

Ezzel nem veszi el szabadságunkat, ellenkezőleg Isten így, szabadnak szeret bennünket, és eleink egykor a templomnak is nevet adtak.

Szent Antal az itteni oltárképen a kezében tartja Isten fiát, Jézust. Az ember is képes életet adni és amikor karjainkba vesszük a csecsemőt, Istent, az életet vehetjük a kezünkbe. Nem szabad úgy létezni, hogy rettegünk a bűn, a hiba lehetőségétől, akkor beszűkülhetünk, elbukhatunk. Létezésünk nemcsak széltében és hosszában, hanem felfelé is mérhető, hiszen úgy közeledhetünk az ég, a menny felé. A família is csak úgy fejlődhet, ha tagjai egymást segítik szellemi és lelki szinten egyaránt

 – fejtette ki Imre atya, hozzátéve: Isten megtanít arra, hogy békében éljünk azzal, amin nem tudunk változtatni, és sok múlik azon, gondolatunk és beszédünk mennyire tiszta, a tettek előtt minden ezzel kezdődik.

A józan eszünket elveszíthetjük pillanatokra, megbánthatunk olyanokat, akiket szeretünk, de a józan és tiszta szívünkkel ez nem történhet meg. Tudjunk bocsánatot kérni, mert az magában hordozza a megbocsátást, ami gyógyíthatja, begyógyíthatja a sebeket. Erről a tisztaságról beszél a könyv, a Biblia, amivel szintén többször ábrázolják Páduai Szent Antalt. Isten nemcsak beszélt, fia, Jézus Krisztus példájával bizonyította, megtette, megcselekedte azt

 – mondta prédikációját zárva Antal Imre plébános, amit a keresztelő és az áldozás követett.

A lelkiek után a családok a rendezvénytéri kirakodóvásárban böngészhettek, vehettek ajándékot, a vidámpark pedig kellemes kikapcsolódást nyújtott számukra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!