Helyi életstílus

2024.08.03. 19:51

Fontos a kutyák műtétek utáni rehabilitációja

Kisteleken Gyapjas Réka kisállatok, főként kutyák műtétek utáni fizioterápiás kezelésével, rehabilitációjával foglalkozik és a közelmúltban Szegeden is nyitott egy ilyen helyet. Az állatorvosi egyetemre jár, hogy minél alaposabb szakmai alapokra helyezhesse tevékenységét. Hazánkban elmondása szerint az úttörők közé tartozik ezen a téren.

Léna, a boxer kezelés közben gazdájával, Gyapjas Rékával. Fotó: Kosztin Fanni

– Akkor fordultam a kutyák műtét utáni rehabilitációja felé, mikor boxerem, Léna térdszalagszakadást szenvedett és az operációt követően a teljes felépüléséhez kellett a fizioterápiás kezelés – kezdte beszélgetésünket Gyapjas Réka. Először, mintegy másfél éve Kisteleken teremtett erre lehetőséget másoknak is – korábban házhoz ment a négylábúakhoz –, a napokban Szegeden is megnyitotta rendelőjét.

Fotó: Kosztin Fanni

Kutyák, mint az emberek

A fizioterápia az orvosi terápia legősibb ága, tág fogalomkör, amely a természet energiáit, elsősorban fizikaiakat használ a gyógykezeléshez. A fizikoterápia ezen belül szűkebb terület, és mesterséges energiákat alkalmaz. Ezeket kutyáknál is alkalmazzák, és tőlünk nyugatabbra már komoly hagyományai vannak. 

Megváltozott világ

Manapság már erre is figyelhetnek a gazdák. Esetünkben, Gyapjas Rékánál speciális, fizikai érterápiás készülék, úgynevezett Bemer-ágy, lágylézer, terápiás ultrahang is része a kezeléseknek, a gyógyításnak a számos egyszerűbb stabil és instabil tornaeszköz, például a járóiskola mellett. A műtétek utáni korai rehabilitáción kívül később gyógytornát is tart páciensei egészségének fenntartása és visszaállítása érdekében. Az idősebb kutyák pedig senior, az egészségesek fitness tornákon vehetnek részt gazdijukkal, akiknek elmagyarázza és megmutatja, hogy otthon miként, milyen gyakorlatokkal segíthetnek kisállataiknak.

– Van igény erre, mert a tulajdonosok is azt szeretnék, hogy kedvenceik minél hamarabb és teljesen felépüljenek. Sok helyen családtagnak számítanak, például a kutyák, úgy tekintenek rájuk és úgy is gondoskodnak róluk. A szegedi rendelőben kifejezetten kutyáknak kifejlesztett hidromasszázs kád is található, Csongrád-Csanádban, de valószínűleg a környező megyékben is elsőként és eddig egyedüliként – árulta el Gyapjas Réka.

– Az állatorvosi egyetemre járok és nagyon tetszik az ott működő intenzív terápiás osztály tevékenysége, amely kapcsolatot tart a határon túli állatklinikákkal és ahol a kutyákkal a súlyosabb esetekben fekvő betegként foglalkoznak – közölte Réka, aki azt is elmondta: akadt olyan kutyus, akinek egyszerre több problémáját, több testrészén kellett kezelni, ügyelve arra, egyik se menjen a másik rovására.

A szakemberek segítenek

Gyapjas Réka legapróbb kuncsaftja eddig csivava, a legnagyobb németjuhász volt – igaz, Léna, a boxer sem kicsi, de a kezelés óta jól van. A tacskó tulajdonosoknak pedig arra is figyelniük kell, hogy a fajta hajlamos a porckorongsérvre. – Az állatorvosok és a rehabilitációs szakemberek tanácsokkal is sokat segíthetnek abban a tulajdonosoknak, hogy a kedvenceik minél jobb kondiban legyenek és minél tovább megőrizzék az egészségüket. Érdemes felkeresni őket – javasolta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában