Szegedi hírek

2024.07.12. 14:00

Az orrszarvúk vígan, a hópárduc nehezebben viseli a kánikulát – GALÉRIA, VIDEÓ

Nemcsak az embereket, de a Szegedi Vadaspark több lakóját is próbára teszi az enyhülni nem akaró kánikula. Persze akadnak olyan állatok is, amelyek kimondottan élvezik a rekkenő hőséget.

Koós Kata

A pancsolás és a dagonya szerelmesei, az orrszarvúk kimondottan élvezik a hőséget.

Fotó: Gémes Sándor

– Ilyenkor fokozottan figyelünk az állatok ivóvízellátására. A kifutók egy részében önitatók vannak, máshol medencék, ahol folyamatosan tudnak inni az állatok. Ott pedig, ahol vályúból itatunk vagy más módon, folyamatosan figyelünk a jó minőségű, friss víz biztosítására. Arra is, hogy ne legyen túl hideg, nehogy leforrázzuk a torkukat – mondta el lapunknak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. Azzal folytatta, hogy a nagy hőségben az állatok élelmezése is speciális figyelmet igényel a gondozók részéről.

Fotó: Gémes Sándor

– Ilyenkor a takarmányt nem lehet rögtön reggel kitenni az állatoknak, napközben hűtőben kell tartani, majd csak este odaadni, nehogy például az oroszlánok romlott hússal vagy a gólyák romlott hallal találkozzanak. Télen arra figyelünk nagyon, hogy ne legyen fagyos a táplálék, nyáron arra, hogy megőrizze frissességét – részletezte az igazgató. 

Arra is kitért, hogy bizonyos fajok különösen nehezen tűrik a rekkenő hőséget, ezeknek a lakóknak nyaranta speciális frissítőkkel kedveskednek. 

– Például a hópárduc és a rozsomák kifutójába délután öntözőfejet szoktunk beállítani, hogy kicsit párásabb mikroklímát alakítsunk ki, a víz hűtse az állatokat. Néha pedig fagyit is szoktunk készíteni jégbe fagyasztott húsból vagy gyümölcsből, ezt nagyon szeretik az állatok, eljátszanak vele – fejtette ki Veprik Róbert, majd hozzátette, hogy természetesen nemcsak az állatok, de a látogatók komfortérzetét is igyekeznek javítani a nagy melegben párakapuval. 

Azt is elmondta, hogy természetesen a Vadasparknak szép számmal akadnak olyan lakói is, amelyek kimondottan élvezik a hőséget. 

– A kánikula legnagyobb szerelmesei az orrszarvúink, akik egész nap a dagonyában heverésznek. Illetve az elefántok nagy medencézők ilyenkor, de a selyemmajmok is napimádók – közölte az igazgató. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában