2022.11.23. 21:10
Szegeden készült az Év mákos bejglije: megtudtuk, hogyan
Az év mákos bejglije idén a REÖK cukrászda alkotása lett. A karácsonyi édességet már lehet kapni: a töltelékbe narancshéj, narancslikőr, citromhéj és mazsola is került.
Az Év mákos bejglije címmel kitüntetett édességet már lehet kapni a díjat elnyert REÖK Cukrászdában. Fotó: Gémes Sándor
Ahogy azt tegnap portálunk is hírül adta, kedden hirdették ki az Év bejglije verseny eredményét, melyet a Magyar Cukrász Ipartestület szervezett. Három kategóriában – hagyományos mákos, hagyományos diós és ínyenc – várták a karácsonyi édességeket. A mákos bejglik versenyét egy szegedi cukrászda nyerte: a REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház szakemberei, Novák Ádám és Puskás Róbert készítették a zsűri szerint ebben a kategóriában a legfinomabbat.
A kiírás szerint a bejglik tésztájának egyeznie kellett a pozsonyi tészta élelmiszerkönyvben leírt változatával, a tölteléknek pedig legalább 40 százalékos arányban kellett szerepelnie a kész termékben. Novák Ádám, a cukrászműhely vezetője lapunknak elmondta, díjnyertes bejglijükben a töltelék és a tészta aránya 50-50 százalék. A mákot frissen darálták és kandírozott narancshéjjal, narancslikőrrel, citromhéjjal és mazsolával dúsították. A tésztába pedig a vaj mellett zsír is került, hogy omlósabb legyen.
Az Év mákos bejglijét szerda óta lehet kapni a cukrászdában, jelenleg fél kiló 3900 forintba kerül. Novák Ádám elmondta, idén még másik 4 fajta bejglivel készülnek, köztük azzal a gesztenyés-áfonyással, melyet az ínyenc kategóriában szintén elindítottak ezen a versenyen.
– Mindegyik bejglink tésztáját lecseréltük, immár az összeset a díjnyertes recept alapján készítjük – tette hozzá.
Szegedi hírek
- Szabadnapján kapta el a tettest
- Maradandó sérülés: fának csapódtak a felfújható fánkkal – videóval
- Negyvenöt éves a Bertalan híd – galériával
- Új étterem a Kárászon: titkos befektető áll a két fiatal mögött
- Szegedi műfordító-házaspár révén élvezhetik a magyarok Miro Gavran világhírű humorát