Saját márkát épít az egykori könyvtáros

2021.03.24. 17:20

A zákányszéki Tündérboszinál jártunk

Tündérboszi néven született újjá a zákányszéki könyvtáros, Paraginé Tóth Edina, akihez főzőműsorának forgatása alkalmából látogattunk el és kóstoltuk meg a kolbász nélküli kolbászkrémmel megkent, állati eredetű hozzávalóktól mentes húsvéti kalácsát.

A. T. J.

Zákányszék, 20210323. Paraginé Tóth Edina könyvtárosból lett vlogger, Tündérboszi konyhája címmel fõzõmûsort forgat. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Börcsök Zoltán operatőr a technikával volt elfoglalva, bevilágította a konyhát, beállította a két kamerát. Paraginé Tóth Edinával gyorsan felidéztük, hogyan lett a falu könyvtárosából Tündérboszi. Edina 35 év után mondott fel tavaly év végén, majd lezárta a múltat, és önmegvalósításba kezdett.

– Biztosítókötél nélkül fejest ugrottam a mély vízbe – fogalmazott. Ennek része, hogy Tündérboszi néven Facebook-oldalt és YouTube-csatornát in­­dított, ahol vegetáriánus és men­­tes ételek receptjeit osztja meg.

Tündérbosziként november óta főz vega ételeket Zákányszék egykori könyvtárosa, Paraginé Tóth Edina. Most állati eredetű alapanyagok nélküli húsvéti fonott kalácsot készített.
Fotó: Frank Yvette

Húsvéti fonott kalácsot készített állati eredetű alapanyagok nélkül, növényi tej és margarin felhasználásával. A nyolcperces műsort megdöbbentően sok munkával, három óra alatt rög­­zítik, ezt követi az átlagosan 2-3 óra vágás és utómunka.

A műsorok egy beköszönésből, elköszönésből és közte az étel elkészítéséből állnak, de a főzés közben csak Edina keze látható, nem a duma a lényeg.

– Engem így lehet kordában tartani, ha elkezdenék közben beszélni, elúsznánk – ismerte el mosolyogva Tündérboszi.

Fotó: Frank Yvette

– Könyvtárosként is a segítő szándék motivált, és most sincs másként. A legutóbbi adás, a tej nélküli sajtos rúd egy anyuka kérésére született, akinek laktózérzékeny a kisfia – mondta Edina, miközben olvadt a gá­­zon a bio növényi margarin, és előkészítette a zabtejet, az ősi magyar búzából készült lisztet és a nádcukrot. Már a sütőben volt a kalács, amikor muszáj volt megkérdeznem, hogy lehet ebből megélni, de Edina számára nem ez a lényeg.

– Nekem a hitelesség fontosabb, mint a nézettség – mondta, majd hozzátette, hosszú távra tervez, műsoraival a Tündérboszi márkát építi. Az elkészült kalács tetejét vízzel kevert vegán tejfölben feloldott késhegynyi kurkumával szórta meg, és kol­bászmentes kolbászkrémmel és tojásmentes tojáskrémmel tálalta. Azért előkerült egy kis hagyományos, klasszikus pa­­rasztsonka is a húsevőknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában