2021.03.24. 17:20
A zákányszéki Tündérboszinál jártunk
Tündérboszi néven született újjá a zákányszéki könyvtáros, Paraginé Tóth Edina, akihez főzőműsorának forgatása alkalmából látogattunk el és kóstoltuk meg a kolbász nélküli kolbászkrémmel megkent, állati eredetű hozzávalóktól mentes húsvéti kalácsát.
Zákányszék, 20210323. Paraginé Tóth Edina könyvtárosból lett vlogger, Tündérboszi konyhája címmel fõzõmûsort forgat. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette
Börcsök Zoltán operatőr a technikával volt elfoglalva, bevilágította a konyhát, beállította a két kamerát. Paraginé Tóth Edinával gyorsan felidéztük, hogyan lett a falu könyvtárosából Tündérboszi. Edina 35 év után mondott fel tavaly év végén, majd lezárta a múltat, és önmegvalósításba kezdett.
– Biztosítókötél nélkül fejest ugrottam a mély vízbe – fogalmazott. Ennek része, hogy Tündérboszi néven Facebook-oldalt és YouTube-csatornát indított, ahol vegetáriánus és mentes ételek receptjeit osztja meg.
Húsvéti fonott kalácsot készített állati eredetű alapanyagok nélkül, növényi tej és margarin felhasználásával. A nyolcperces műsort megdöbbentően sok munkával, három óra alatt rögzítik, ezt követi az átlagosan 2-3 óra vágás és utómunka.
A műsorok egy beköszönésből, elköszönésből és közte az étel elkészítéséből állnak, de a főzés közben csak Edina keze látható, nem a duma a lényeg.
– Engem így lehet kordában tartani, ha elkezdenék közben beszélni, elúsznánk – ismerte el mosolyogva Tündérboszi.
– Könyvtárosként is a segítő szándék motivált, és most sincs másként. A legutóbbi adás, a tej nélküli sajtos rúd egy anyuka kérésére született, akinek laktózérzékeny a kisfia – mondta Edina, miközben olvadt a gázon a bio növényi margarin, és előkészítette a zabtejet, az ősi magyar búzából készült lisztet és a nádcukrot. Már a sütőben volt a kalács, amikor muszáj volt megkérdeznem, hogy lehet ebből megélni, de Edina számára nem ez a lényeg.
– Nekem a hitelesség fontosabb, mint a nézettség – mondta, majd hozzátette, hosszú távra tervez, műsoraival a Tündérboszi márkát építi. Az elkészült kalács tetejét vízzel kevert vegán tejfölben feloldott késhegynyi kurkumával szórta meg, és kolbászmentes kolbászkrémmel és tojásmentes tojáskrémmel tálalta. Azért előkerült egy kis hagyományos, klasszikus parasztsonka is a húsevőknek.