Hódmezővásárhely

2021.02.16. 11:25

Sportválasztó előtt áll Papp Jázmin

A vívás és az atlétika dinamikája merőben eltérő, így egyszerre nehezen fejleszthető. A mindkettőben igen eredményes Papp Jázmin nehezen dönt a sportágak között.  

T. Sz.

Élete nagy döntései és változásai előtt áll Papp Jázmin, holott mindössze tizennégy éves. Mégis, miközben már egyetemi tanulmányait előkészítve választ gimnáziumot, két sportág közül egyet mindenképp el kell hagynia.

– A tornát már négyévesen komolyan vette, így mellé állni és azóta is támogatni őt, soha nem volt nehéz feladat

– mondta el a Délmagyarországnak Jázmin édesapja, Papp Kálmán, aki szerint lánya tehetsége korán megmutatkozott. Nem kényszerből, hanem elhivatottan járt edzésekre. Mentek Jázminnal úszó- és fitneszversenyekre, ahol ötévesen már másodikként végzett.

Idén februárban a HÓDIÁK SE fiatal versenyzője 166 centiméterrel megnyerte az országos fedett pályás atlétikai bajnokság magasugró versenyszámát U16-os korosztályban, súlylökésben a harmadik helyen végzett.

– Mozgékony gyerekként természetes volt, hogy keresünk egy neki tetsző sportágat. Így került közel a tornához, ahol kitűnően levezethette az energiáit, sőt, láttuk és éreztük, hogy maradt benne még tartalék. Ezt a nevelőedzője, Miklós Melinda szintén gyorsan felmérte. Korán megmutatkozott a tehetsége, és soha nem kellett erőltetni a sportolást. Mondtam is neki: jól van kislányom, akkor csináljuk

– emlékezett vissza az édesapa.

Edzések és versenyek váltották egymást, Jázmint testnevelői, szülei és tanárai is mindenben támogatták. A vásárhelyi Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolája tanulójaként járt atlétika versenyekre is, és egyből megfogta a sportág. Addigra már kiderült, hogy a fitnesz nem kifejezetten passzol a magas lány alkatához. Édesapja mesélte, hogy a tizenöt-tizenhat éves versenyzőknél látták a gerinc- és térdproblémákat, így feltétlenül új irányt kerestek. Az atlétika mellé Jázmin a vívást választotta, és már heti egyszeri edzéssel nyert az országos diákolimpián.

A vívás és az atlétika merőben eltérő sportágak: ugyan mindkettő robbanékony, de míg az atlétikában a sportoló elejétől végéig gyorsul, a vívásban pont fordítva. A két mozgásforma kioltja egymást, a kettő együtt nehezen fejleszthető. Jázmin tudta előre, hogy egyszer választania kell.

– Nehéz kérdés – mondta arra, vajon melyik sportágban teljesedik ki jobban. Alapvetően atléta alkat, de a hosszú kezei a vívásnál is segítik az eredményességét. Szerinte a gyorsaság, robbanékonyság és a ritmus-

érzék számít. Utóbbi szerinte minden sport alapja, és a zenei képzés sokat segít ebben.

– A tanulás és az edzés megfelelő arányát megtalálni nehéz feladat, de ha valaki erős és kitartó, meg lehet csinálni

– mondta Jázmin. Hozzátette, becsületességre, kitartásra nevel a sport. Edzés után sokkal jobban koncentrál, kiszellőzik az agya, így könnyebben befogadja az információkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában