Sikeres a fogalkoztatottsági politika

2024.08.27. 15:12

Történelmi rekord dőlt meg a hazai munkaerőpiacon

Az elmúlt közel három és fél évtizedben nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma ebben a hónapban –hívta fel a figyelmet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

MW

Ilusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az államtitkár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataira hivatkozik, amelyek szerint 224 598-an voltak állás nélkül, ami tavaly augusztushoz képest több mint 4 ezer fős mérséklődést jelent. 

Ez az 1,7 százalékos csökkenés jól tükrözi, hogy a munkaerőpiac stabilizálódása folyamatosan zajlik, és a foglalkoztatás növekedésével párhuzamosan egyre kevesebben keresnek állást 

– fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint a munkaerőpiac szerkezete is egyre egészségesebb képet mutat: az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 26 ezerrel emelkedett, miközben a közfoglalkoztatásban résztvevők száma jelentősen, 12 ezerrel csökkent, így 57 ezer főre mérséklődött.

Czomba Sándor különösen figyelemreméltóként emelte ki a nők foglalkoztatásának növekedését az elmúlt hónapokban, ami az aktivitást növelő programok hatékonyságát tükrözi. A kormány elkötelezetten dolgozik azon, hogy további intézkedésekkel támogassa a nők munkaerőpiaci részvételét, ezzel is hozzájárulva a gazdaság fenntartható növekedéséhez – fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte: 

a fiatalok foglalkoztatottsági mutatói is kedvezően alakulnak: a 2024. júniusi 12,7 százalékos ifjúsági munkanélküliségi ráta immár harmadik hónapja alacsonyabb az Európai Unió 27 tagállamának átlagánál. Ez a pozitív trend is megerősíti, hogy Magyarország sikeresen kezeli a fiatalok foglalkoztatásának kihívásait, és biztosítja számukra a megfelelő munkaerőpiaci lehetőségeket.

Az augusztusi adatok egyértelműen azt mutatják, hogy 

a kormány foglalkoztatási politikája sikeres, és hozzájárul a munkaerőpiac erősödéséhez

– emelte ki.

Hozzátette: a kormány célja a közel 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósítása érdekében annak biztosítása, hogy mindenki, aki dolgozni szeretne, találjon megfelelő munkalehetőséget Magyarországon. 

A foglalkoztatás további növekedésének érdekében a munkahelyteremtés mellett a képzési programok is nagy hangsúlyt kapnak, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló GINOP Plusz 3.2.1 kiemelt projekt keretében a munkáltatók szeptember végéig nyújthatják be kérelmeiket munkahelyi képzések megvalósításához 

– olvasható a foglalkoztatásért felelős államtitkár közleményében.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában