Szeged

2022.06.15. 15:00

Magasabb szintre emelik a magánegészségügyet

50 százalékban most már a Szegedi Tudományegyetem a tulajdonosa a TritonLife Magánklinika szegedi központjának. A közelmúltban történt változás célja, hogy kontroll alatt, a betegek legnagyobb megelégedése és biztonsága mellett történjék a magánegészségügyi ellátás a megyeszékhelyen. Fendler Judit kancellárt kérdeztük a magánklinikáról.

Kiss Anna

A szegedi egyetem is tulajdonosa lett a TritonLife Magánklinika szegedi központjának. Fotó: Karnok Csaba

Kismedence-gyógyászati központ, gyermeknőgyógyászat, audiológia, belgyógyászati im­­munológia és szédülésambulancia – csak néhány azon szolgáltatások közül, amelyek elérhetők a TritonLife Ma­gán­klinika szegedi központjában is, amelyben 50 százalékos tulajdonosi részt szerzett a közelmúltban a Szegedi Tudományegyetem. 

1,5 millió forintos alaptőkével rendelkezünk a cégben, a magánkórházhoz való csatlakozással pedig az volt a célunk, hogy ne kontrollálatlanul történjen Szegeden a magánegészségügyi ellátás. Azt szeretnénk, ha azokkal a minőségi mutatókkal és elérésekkel működne, amelyek által a legmagasabb színvonalú el­­látásban részesülhetnek a be­­tegek – mondta el lapunk megkeresésére Fendler Judit, az egyetem kancellárja. 

A magánklinika oldalát bön­­gészve azt látni, hogy több olyan orvos is rendel a Der­­kovits fasor 17. szám alatti in­­tézményben, aki egyébként az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ dolgozója. Éppen ezért a kancellárt megkérdeztük arról is, hogy hogyan tudják összehangolni a klinikák és a magánkórház munkáját. 

A 2021-es egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény bevezetése óta az egészségügyi jogviszonyban dolgozóknak a magánellátásban való részvételét a klinikai központ elnöke és az országos kórház-főigazgató engedélyezheti. Ennek során figyelembe veszik azt, hogy a társadalombiztosítási ellátásokat semmiképpen ne veszélyeztesse az, ha az orvos vagy a szakdolgozó magánellátásban is részt vesz. Így a magánkórházban történő ellátást is csak azoknak engedélyezték, akiknél ez a veszély nem merült fel – mutatott rá. 

A kancellár hangsúlyozta, az egyetem feladata az, hogy oktasson, kutasson és gyógyítson, ennek biztosításához pedig óriási szükség van arra, hogy a saját szakembereiket megtartsák. Ezért úgy döntöttek, hogy az egyetem által kontrolláltan teszik lehetővé a klinikán dolgozók számára a pluszbevételhez való jutást. 

Fendler Judit szerint egyébként a magánklinika működése segítség lehet a várólisták hosszának csökkentésében is, ha abban a magánintézményben is ugyanazt az egészségügyi ellátást kapják a betegek, mint a klinikákon. Megjegyezte, ha van, aki úgy gondolja, hogy meg tudja és meg akarja fi­­zetni a magánellátást, akkor ő lekerül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő várólistájáról, ezzel pedig azok számára nyitja meg a helyet, azok kapnak hamarabb ellátást, akik nem tudják megfizetni a magánklinika szolgáltatását. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!