2022.06.15. 19:30
Hatvanezer tő batátát ültettek a közmunkások Ásotthalmon
Megkezdődött a batáta telepítése az önkormányzati földeken Ásotthalmon. A közmunkaprogramban már évek óta termel batátát az önkormányzat, a műszaki csoportjának mezőgazdasági szakemberei irányítása alatt. A termést a helyi csipszgyárban dolgozzák majd föl.
Hatvanezer tő batátapalántát ültettek ki az ásotthalmi önkormányzat munkatársai a mezőgazdasági közmunkaprogramban. Fotó: Rácz Ildikó
Egész iparág épül Ásotthalmon a batátára. A batáta fővárosának is nevezett településen évtizedek óta foglalkoznak a növénnyel.
60 ezer tő batátapalánta
A mezőgazdasági közmunkaprogramban termeljük a batátát már sok éve az önkormányzat műszaki csoportjának mezőgazdasági szakemberei irányítása mellett. Az idei esztendőben június elején-közepén ültetjük a batátapalántákat – kezdte Papp Renáta alpolgármester. Mint fogalmazott, most 60 ezres tőszámmal indulnak neki az idei mezőgazdasági évnek, és ettől azt várják, hogy így megduplázzák a termelési mennyiséget az előző évekhez képest.
Új szaporítóanyag
– Ezzel a tőszámmal megdupláztuk az ültetvény méretét a korábbi évekhez képest. Idén a Bivalyos Tanya Kft. új módszerrel előállított szaporítóanyagával dolgozunk. Egyrészt ők tudták a számunkra legkedvezőbb áron biztosítani a palántát, másrészt egy új technológiával előállított szaporítóanyaggal dolgoznak, ami azt jelenti, hogy hosszabb dugványt kapunk, amin több zöld levél van, és így sokkal nagyobb arányban tud gyökeret ereszteni – magyarázta.
Egy tő alatt átlagosan két-három kiló batáta terem, 120 ezer kilogramm termésre számítanak az ásotthalmi szakemberek. A szaporítóanyagot, azaz a batátapalántát általában május végén-június elején ültetik, körülbelül 100 napos tenyészidő után szeptember-októberben, de mindenképpen a fagyok előtt felszedik.
Próbaüzem a gyárban
Az ásotthalmi önkormányzat a tavaly decemberben átadott batátacsipszüzemben dolgozza majd fel a termést. A Pipas Chipset gyártó manufaktúra tíz embernek ad majd munkát, jelenleg próbaüzem zajlik a gyárban. Az üzem megvalósítása több pályázati forrásnak köszönhető. Az első része, egy hűtő-tároló csarnok 50 milliós TOP-os pénzből készült el. Ehhez csatlakozva Ásotthalom nyert közel 200 millió forintot a gazdaságfejlesztési program részeként a Belügyminisztériumtól, amiből folytatták az üzem megépítését. De ez sem volt elég, még 100 millióra volt szükség.
Szakemberek dolgoztak rajta
A Pipas Chips márkanevű termék kidolgozásában jelentős szerepe volt Várvizi Péternek, aki számos külföldön töltött év és három Michelin-csillagos étteremben szerzett tapasztalatai után még mindig a magyar vidék szerelmese. A séf az ásotthalmi csipszről nem árult el sokat, csak azt, hogy egy hónapon át finomította a részleteket.
A többi batátából készült csipsz zsiradékban sül, magas a kalóriatartalma. A miénk színében és ízvilágában hasonlít a klasszikus csipszhez, de zsír nélkül készül. Ostyaszerűen roppan, szép dolog – mondta.
Az élelmiszermérnök séf mellett gépészmérnök segítségére is szükségük volt, ugyanis nemcsak az elkészítés, hanem már a szárítás és az aszalás technológiája is kihívás elé állította a csapatot, mert egy majdnem teljesen új gépet kellett tervezni hozzá.