Az önkormányzat ki akar lépni a társulásból, nem tudni mi lesz a Kapcsolat Központtal

2022.05.26. 11:30

Búcsút intenének a kistérségnek

Az önkormányzat azt tervezi, hogy kilép a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásból és január 1-jétől új szociális intézményt alapít. Ezzel sorsára hagyná a járás többi települését. Erről a péntek délelőtti rendkívüli közgyűlésen tárgyalnak majd a képviselők. A kilépés tervéről úgy tudjuk, nem szóltak a társulás többi településének, Szél István, Székkutas polgármestere is lapunktól tudta meg.

Kovács Erika

A Kapcsolat Központ része a Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Központ is. Fotó: Kovács Erika

Városházi, meg nem erősített információink szerint Márki-Zay Péter az újonnan létrehozandó intézménnyel szeretné elmozdítani a helyéről Bálint Gabriellát, a Kapcsolat Központ főigazgatóját. A társulási intézményrendszer megnyirbálása egyébként a bölcsődék kiszervezésével kezdődött. 

Veszélyben az együttműködés 

A város honlapján bárki által látható közgyűlési anyagok egyike a „Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város kilépése a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásból” címet viseli. 

A társulás tagjai Hódmezővásárhely mellett Székkutas, Mártély és Mindszent. A Kapcsolat Központ 2006. július 1-jén kezdte meg működését, amit a város 2007. július 1-jén adott át a társulásnak. Az intézmény felöleli a városban és a településeken működő szinte valamennyi szociális intézményt, a védőnői szolgálatot, illetve az orvosi ügyeletet is. 

Az infrastruktúrát is visszavennék 

A pénteki rendkívüli közgyűlés elé kerülő előterjesztésben többek között az szerepel, „Az intézmények közötti munkamegosztás és felelősségvállalás jelenleg nem egyértelműen szabályozott, sem a fenntartó, sem az intézmények számára nem valósul meg megnyugtató, a működésük valós önköltségén alapuló feladatfinanszírozása. A hatályos szerződés nem tartalmaz megbízási díjat, továbbá a szolgáltatások díja nincs egyik említett szerződésben sem megállapítva, ahogyan a biztosítandó szakemberek díja sem, illetve a társulási megállapodás a munkaszervezeti feladatok településével összefüggő megbízás/utasítás teljesítésével kapcsolatban felmerült költségeket nem veszi figyelembe, illetve helyiséghasználatra vonatkozóan térítésmentességet jelöl meg. Mindezek egyértelműen hátrányosan érintik mind HMJV polgármesteri hivatalát, mint HMJV Önkormányzatát.” 

Az előterjesztésben leírják, Vásárhely célja egy gazdaságosabb, hatékonyabb feladatellátás, ezért egy önkormányzati fenntartású intézményt hoznának létre január 1-jétől. A társulás számára térítésmentesen biztosított infrastruktúrát is visszavennék. 

A társulás tagjait nem tájékoztatták 

Szél István, Székkutas polgármestere lapunktól értesült a vásárhelyi önkormányzat tervéről. 

 Egy héttel ezelőtt volt társulási ülés, de ott fel sem merült a kilépésük. Erről nem kaptunk semmilyen tájékoztatást. Eddig alapvetően jól működött a kistérségi társulás. Minden önkormányzat hozzátette a maga részét a finanszírozáshoz. Egy lassan 20 éves, jól működő struktúrát rúgnának fel a döntéssel. Mi pedig nem szeretnénk, ha cserben hagynák a kistérségben élőket. Mi lesz például az orvosi ügyelettel, vagy akár a védőnői szervezettel? A vásárhelyi önkormányzat nem tájékoztatott bennünket arról, hogy tulajdonképpen mi a bajuk. Ha megtudnánk, akkor lehetne orvosolni. Annyit tudunk csak, hogy a jövő hét szerdára összehívtak egy rendkívüli társulási ülést, de hogy miért, eddig nem volt világos 

– mondta a székkutasi polgármester. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!