Nehéz helyzetben lévő falut segítene

2022.03.17. 12:28

Herczeg Sándor könyve bevételéből egy menekülteket ellátó falut segítene

Herczeg Sándor író, politológus a könyvei eladásából befolyt minden forintot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka település javára ajánlotta fel, ahol több tucat kárpátaljai menekültet szállásoltak el és látnak el, erejükön felül.

Munkatársunktól

Herczeg Sándor a két megjelent könyvében korabeli vásárhelyi bűneseteket tár az olvasók elé. Archív fotó: Kovács Erika

A hazánkba eddig érkezett menekültek közül sokakat a határ melletti, számos esetben hátrányos helyzetű kistelepülések fogadtak be ideiglenesen – írta Herczeg Sándor a Forma Kereskedőházban kihelyezett levelében, ahol a könyvei is kaphatók. 
– Ilyen község Uszka is, egy ötszáz lélekszám alatti, nagyon szegény, csatornázatlan és vezetékes vízzel is csak felerészben rendelkező község. A súlyos betegséggel küzdő polgármester, Borbély Lászlóné és csapata, a háború kitörése óta több tucat kárpátaljai menekült kisgyereket szállásolnak el, etetnek, gondoznak, és foglalnak le példamutatóan tiszta és rendezett módon. Szegények segítenek szegényeknek. A gyerekekkel alig vannak felnőttek, akik mindannyian nők és gyakorlatilag nincstelenek. Uszka olyanokról gondoskodik, akiknek, legalábbis egyelőre, nincs hová menniük. Uszka önkormányzatára anyagi értelemben elviselhetetlen terhet ró ez a feladat, önmagában csak a főzés napi költsége 50 ezer forint. Anyagi segítségre van szükségük, hogy alapanyagokat tudjanak vásárolni, minden mást megoldanak – írta Herczeg Sándor, aki úgy segít, hogy a könyvei eladásából befolyó minden egyes forintot arra fordít, hogy segítse az uszkaiakat. 
 

Herczeg Sándornak 2019 végén jelent meg az Öt halott a paplakban című speciális témájú helytörténeti munkája, amely egy korabeli súlyos bűneset hátterét világítja meg. 2020 őszén pedig Irgalmatlanok címmel jelent meg az újabb könyve, amely 15 ugyancsak korabeli bűnesetet tár az olvasók elé. A köteteket a dr. Rapcsák András út 58. szám alatt lehet megvásárolni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!