2021.12.25. 18:36
Ezekkel a praktikákkal megúszhatjuk a túlevést és megóvjuk az egészséget
Egész napos csipegetés helyett rendszeres étkezés, rántott hús mellé sült krumpli helyett zöldség, zsíros ponty helyett harcsából főtt halászlé – ilyen apró praktikákkal elkerülhető a kajakóma karácsonykor, és még a süteményről sem kell lemondani. Koccintani is szabad, de nem mindegy, mivel. Fontos, hogy az ünnepek alatt is figyeljünk az egészségünkre.
Photo by <a href="https://unsplash.com/@yunmai?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">i yunmai</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/scale?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Mi mindent tehetünk a karácsonyi túlevés ellen? – erre a kérdésre Drégely Anikó dietetikus adott választ a Segítség.ma online eseményén. A szakember figyelmeztetett, a túlevés rendkívüli módon megviseli a szervezetet, hiszen puffadás, gyomorégés, gyomorsav alakul ki miatta, ráadásul a hirtelen elfogyasztott túl sok zsíros étel akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat. Emellett beüt a kajakóma is, vagyis fáradtnak, nehéznek érezzük magunkat, ami miatt csak a tévé előtt szeretnénk ülni, feküdni egész nap, utána pedig csak a leadandó kilók maradnak.
Drégely Anikó szerint mindez elkerülhető úgy, hogy az ünnepek alatt is megtartjuk a korábban kialakított rendszeres étkezést, ugyanis a túl sok étel mellett a rendszertelen étkezés is bajt okoz.
– Tehát tartsuk meg azt, hogy naponta 4-5 alkalommal eszünk kicsit, ne csipegessünk egész nap. Fontos, hogy élvezzük az ízeket, és lassítsunk le, alaposan rágjunk meg minden falatot. Erre azért van szükség, mert a jóllakottságérzet 20 perc múlva jelentkezik, a gyomorból ennyi idő alatt jutnak el az ingerek az agyba. De ennyi idő alatt túl tudjuk enni magunkat, ha gyorsan eszünk. Az alapos rágással ez megelőzhető. Ilyenkor nem kell rohanni, van időnk élvezni az ízeket – mutatott rá.
Tudatosan válasszunk
A szakember szerint érdemes kisebb tányért választani, mert azon nagyobbnak tűnik az adag, így pszichológiailag is hamarabb érjük el a teltségérzetet, mint ha egy hatalmas tányér felére pakolnánk, mert akkor azt érezzük, hogy fér még, nem laktunk jól.
– Válasszunk tudatosan alapanyagokat, részesítsük előnyben a reformköreteket, így például ha zöldséges rizst készítünk, akkor barna rizsből főzzük, míg a töltött káposztát ne rizzsel, hanem árpagyönggyel készítsük el. A töltött káposztát sertés helyett zsírszegény pulykából főzzük, de a sült húsok esetében is részesítsük előnyben a soványabb húsokat bőr nélkül, és a sütéshez is zsírszegény eljárást alkalmazzunk, így például sütőzacskót vagy zsírpapírt – hangsúlyozta.
Ponty helyett harcsa
Megjegyezte, a legtöbb családban hal kerül karácsonykor az asztalra, végre legalább ilyenkor fel tudjuk turbózni a nagyon alacsony halfogyasztást.
– Azonban nem mindegy, hogy milyen halat veszünk, mert bár a legnépszerűbb a zsíros ponty, de érdemesebb inkább harcsából készíteni a halászlét. Ha halat sütünk, akkor az legyen busa, pisztráng, lazac vagy tonhalfilé. Ne rántsuk, inkább süssük valamilyen szószban, grillezzük vagy pároljuk. Ha mégis rántani szeretnénk, akkor teljes kiőrlésű morzsát válasszunk hozzá, és sütőben süssük meg, vagy a manapság népszerű sütőpároló eszközben – emelte ki.
Rántotthoz zöldség
Drégely Anikó hozzátette, ha az ünnepi fogás rántott étel lesz, akkor ahhoz köretnek már csak zöldséget vagy salátát készítsünk, de ne egy nagy tál majonézes krumplisalátát vagy franciasalátát.
– Tejszínből és tejfölből is az alacsonyabb zsírszázalékút vegyük, túróból pedig a félzsírost. Érdemesebb tejföl helyett görög joghurtot venni, a kész dresszing helyett pedig magunk készítsünk friss fűszerekből és natúr joghurtból öntetet. Ha mégis úgy döntünk, hogy majonézes salátát állítunk elő, akkor a light majonézt tegyük a kosárba, valamint a tejföl is alacsony zsírtartalmú legyen – magyarázta.
Kell a rostanyag
A dietetikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a szénhidrátok felszívódását is lassítani kell, mert csak így tudjuk stabilan tartani a vércukorszintet.
– Ennek legegyszerűbb módja a pluszrostbevitel. Ha van előétel, akkor az mindenképp sok saláta legyen, azzal tömjük meg a gyomrunkat. A főétkezésnél is törekedjünk arra, hogy minél több zöldség legyen a tányérunkon, amihez kevés köretet szedjünk és egy tenyérnyi nagyságú húst. Ha nincs saláta, akkor savanyúság vagy párolt káposzta biztosan van, így azzal tudjuk a zöldséget helyettesíteni, abból szedjünk jó sokat. Továbbá az állati fehérjék is lassítják a felszívódás sebességét – részletezte.
Ehetünk sütit
Drégely Anikó elmondta, nem kell az édességről sem lemondani, de időzítsük a sütemény fogyasztását a tízórai és uzsonna idejére, így azok alternatívái lesznek a sütik. Csak úgy együnk egy szelet süteményt ebéd után, hogy köretből kevesebbet szedünk a főételhez.
A sütéshez azt tanácsolta, hogy fele-fele arányban használjuk a cukrot és az édesítőt, valamint teljes kiőrlésű liszttel dolgozzunk. Érdemes előnyben részesíteni a könnyebb, joghurtos, túrós süteményeket, és azokat friss gyümölccsel, magvakkal elkészíteni. Ezekhez is zsírszegény tejterméket vegyünk. Figyelmeztetett, a paleo süteményekből sem szabad sokat enni, ugyanúgy mértékletesnek kell lenni, mint a hagyományos édességekkel.
Drégely Anikó szerint nem érdemes 3-4 fajta süteménynél többet készíteni, mert úgy biztosan mindenki mindegyiket meg tudja kóstolni, és nem marad ránk. De az elő- és a főételek esetében is azt javasolta, hogy ne főzzünk sokkal több adagot annál, mint ahányan valóban az asztalhoz ülünk. Közölte, azokhoz a fogásokhoz, amelyekhez kenyér szükséges, teljes kiőrlésű kenyeret kínáljunk, fogyasszunk.
Mértékkel koccintsunk
Szóba került az alkoholfogyasztás is. Ennek kapcsán a szakember arról beszélt, hogy egy pohár forralt bor 15 gramm szénhidrátot jelent, míg az édesebb italok, a koktélok és sörök akár 20-30 gramm szénhidrát is lehet.
Ezért mértékkel kell koccintani, és az édesebb likőrök, borok, pezsgők, valamint égetett szeszes italok helyett a száraz bor vagy pezsgő javasolt, míg a sörből a kisebb kiszerelés. Jelezte, étkezés közben fogyasszuk ezeket, ne előtte vagy két táplálkozás között, mert akkor az leviszi a vércukorszintet, és éhesebbek leszünk.
zöldségfogyasztóknak
Kérdésére beszélt a vegetáriánusok karácsonyáról is. Úgy véli, ne rántva fogyasszák el a zöldségeket azok, akik ezt az étrendet követik, hanem például sütőben süssenek petrezselymes, zöldfűszeres, túróval töltött gombafejet. De a rakott vagy töltött cukkini is jó választás lehet számuk- ra.