Szentes és környéke

2013.09.21. 18:00

Hősi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen

A második világháborúban Szentes közelében hősi halált halt lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen, Brzózka Marek fiatal szegedi szobrászművész alkotását szombaton avatták föl.

MTI

A rozsdamentes acéllemezekkel borított emlékmű egy négymotoros repülőgép egyik szárnyát formázza, síkja Lengyelország felé mutat. Az emlékmű talapzata egy kinyílt ejtőernyőt mintáz, a szoborhoz vezető sétány pedig egy repülőtér kifutópályáját idézi meg. A szobor alapjában elhelyezték a pilóták repülőgépének egy darabját is.

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete ünnepi beszédében azt mondta, lengyel emlékhelyekkel sűrűn borított föld a magyar. A régmúlt szentjeit, királyait és a közös függetlenségi harcok hőseit megidéző helyek mellett ott vannak a két nép kapcsolatainak különleges időszakát, 1939 szeptemberét megjelenítő színhelyek – ahol több tízezer lengyelnek adtak gyakran életmentő menedéket –, vagy az 1956-os forradalom emlékei, amelyek azt a kort idézik, amikor mindkét nemzet kísérletet tett az igazi függetlenség visszaszerzésére - tette hozzá.

Hősi halott lengyel pilótáknak állítottak emlékművet Szentesen. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!