Szentes és környéke

2008.07.02. 21:52

Szentesi igazgatók: egy vállalja, egyet keresnek

Címkék#Szentes

Szentes - Az egyik szentesi középiskolának már van igazgatója: Pintér Etelka, aki kedden még lemondásról beszélt, mert megfenyegették, tegnap meggondolta magát, felvette a munkát.

Munkatársainktól

Kovács Kálmánnal, a megyei közgyűlés alelnökével együtt elment a Zsoldos-szakközépiskolába. Magyar Lászlónéról viszont az alelnök is csak annyit tud, hogy beteg. Mi az igazgatónő édesanyjával tudtunk beszélni Csongrádon: azt mondta, lánya elutazott.

A tegnapi nap sem telt események nélkül a szentesi középiskolákban. Szerdán délelőtt felkereste új munkahelyét, a Zsoldos–Pollák iskolapárost Pintér Etelka, aki előző nap azt mondta, lemond, mert megfenyegették telefonon. Kovács Kálmán alelnök jelenlétében lezajlott az átadás-átvétel. Ennek a találkozónak azért is volt jelentősége, mert az igazgatóknak a napokban kell aláírniuk a fizetési átutalásokat. A szentesi tanárok azt találgatták, ebben a helyzetben ki fog aláírni. Kovács Kálmán lapunk kérdésére azt mondta, ezzel nem foglalkozott, de szerinte nincs probléma, az igazgatóhelyettesek is meg tudják oldani a feladatot.

Pintér Etelkával abban maradtunk, délután három órakor válaszol kérdéseinkre. Végül, miután sikerült felhívnunk, azt mondta, nem szeretne többet nyilatkozni, csupán annyit: az iskolát átvette, és mostantól a szakmai munkával kíván foglalkozni.

Pintér Etelka (balra) tegnap óta igazgató, Magyar Lászlónét viszont hiába várta az alelnök. Fotó: Miskolczi Róbert

Pintér Etelka (balra) tegnap óta igazgató, Magyar Lászlónét viszont hiába várta az alelnök.
Fotó: Miskolczi Róbert

Kérdésünkre – a fenyegetés miatt tett-e följelentést – azt mondta: nem, és szeretné elfelejteni az egészet.

A másik igazgatónőről még mindig nem tudni semmi biztosat. Kovács Kálmán tegnap délelőtt kilencre beszélt meg találkozót Magyar Lászlónéval, de a Horváth Mihály Gimnázium és Szakközépiskola új vezetője nem jelent meg az intézményében. Az alelnök sem tud mást, mint hogy Magyarné beteg, nem sikerült elérnie őt. Ez gond, amelyet meg kell oldani, ha máskor nem, a jövő heti rendkívüli közgyűlésen kell tárgyalni a hogyan továbbról – mondta Kovács.

Lázár János: Meg lehetne egyezni

„Ön szerint helyesen járt el a megyei önkormányzat? Ön mit tett volna?" – kérdezte egyik olvasónk tegnap a vásárhelyi polgármestertől a www.delmagyar.hu-n készített online interjú közben. Lázár azt válaszolta, nem így döntött volna, szerinte a fenntartó és az iskolák érdekeinek is érvényesülnie kell. „Szerintem hibák sorozatát követte el a megyei önkormányzat. A vásárhelyi Klauzál-iskola a jó példa. A tantestület fele az egyik jelöltet akarta, a fele a másikat. Az önkormányzat döntött, az egyikük igazgató lett, a másik helyettes. Ha a fenntartó veszi a fáradságot, hogy beszélgessen, meggyőzze a pedagógusokat, nagyon jó kompromisszum köthető."

Mi megpróbáltuk felkeresni Magyar Lászlónét csongrádi otthonában. Többször csöngettünk, senki nem jött ki. Az arra járó postástól megtudtuk, Magyarné neki sem nyit ajtót, ha ajánlott levelet hoz, értesítőt dob be. Magyar Lászlóné édesanyjához is elmentünk. Szabó Mátyásné kérdésünkre kéréssel válaszolt: hagyjuk békén a családot. Mondtuk, Szentesen két iskola tantestülete várja a leányát. Ő erre röviden annyit felelt: a lánya elutazott, „az iskola pedig már nem érdekes", és becsukta az ablakot. A csongrádi Batsányi János Gimnázium igazgatója, Kőrösi Tibor múlt szerdán látta Magyar Lászlónét, amikor a tanárnő érettségiztetett.

Megkérdeztük tegnap a megyei közgyűlés elnökét is, mi a véleménye az utóbbi napok történéseiről. Magyar Anna azt mondta: nem ismeri a részleteket, kérdéseinkkel továbbra is forduljunk az oktatásügyért felelős alelnökhöz, Kovács Kálmánhoz. Arról nincs tudomása, hogy Magyar Lászlóné lemondott volna a gimnázium és szakközépiskola direktori tisztségéről. Ismét kijelentette: Magyarné vele semmilyen rokoni kapcsolatban nem áll. Kerestük Halmai Lászlót is: a fideszes választókerületi elnök indokolta meg a múlt héten a megyei közgyűlés döntését. A politikus jelezte: július 7-éig szabadságon van.

Bakos András: Rémhírterjesztés indul

Édesanyja szerint elutazott, felettese viszont úgy hallotta, beteg: Magyar Lászlónéról senki sem tud biztosat. Nem nyit ajtót, nem reagál a telefonokra. Ezt bárki megteheti, csak egy ilyen közéleti esemény főszereplője nem. Mert most aztán tényleg mindenki találgat: nemcsak a rémhírterjesztéssel vádolt szegény szentesi pedagógusok, hanem a közgyűlés alelnöke is. Abból, hogy az alelnök sem tudja elérni a gimnázium új igazgatóját, mi azt találtuk ki, Magyarné megharagudott a politikára, mert nem védi őt meg.

De vajon mit várt? Magyar Anna elnök ugyan tényleg látványosan távol tartja magát a kínos ügytől, Kovács Kálmán azonban kiállt mellette. Kiválasztását pedig Halmai László, a fideszes választókerületi elnök – aki sokak szerint a döntés hátterében áll – megindokolta, vállalta a konfliktusokat. Tény, azután szabadságra ment, de hát ez a politikusnak is jár.

Most mi lesz? Az igazgatónőnek mondania kellene valamit – vagy igazgatnia kellene. A politika tényleg nagy dolgokra képes, de ezt a munkát nem tudja elvégezni helyette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!