Szeged és környéke

2015.10.18. 21:47

Közmunkában ültetett homoktövisből készül a barackízű zákányszéki ivólé

Zákányszék - Közmunkában ültetett és szüretelt, szociális szövetkezet által elkészített homoktövist tartalmazó ivólevet isznak ingyen a zákányszéki óvodások és a szociális otthon lakói.

Munkatársunktól

– 2011-ben kezdődött a közmunkaprogram a településünkön. Legelőször egy hektáron homoktövist telepítettünk. A növény 3-4 év után fordul termőre, mi idén nemrégiben szüreteltünk egy kisebb mennyiséget – mondta Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere.


A homokhátsági településen 100 kilót szüreteltek az apró szemű termésből, amit egy zsombói szociális szövetkezet dolgozott fel. Az átadott terményért ivólevet kapott Zákányszék. Az üdítő tíz százalék homoktövist és 90 százalék almalevet tartalmaz. A fanyar kis bogyó felhasználásával készült lé íze így, meglepő módon, a rostos baracklé ízéhez hasonlít leginkább.

Matuszka Antal polgármester is szívesen fogyasztja.

Matuszka Antal polgármester is szívesen fogyasztja. Fotó: Kuklis István


Mint a polgármester fogalmazott, a homoktövis szüretelése igen macerás, mire három bogyót leszed az ember, két tüske biztos belemegy az ujjába. A kellemetlenség elkerülése végett a jövőben az ágat lemetszik, fagyasztóba teszik, majd egyszerűen lerázzák róla a termést.


A 270 liter ivólevet az önkormányzati tulajdonban lévő konyhákon keresztül a gyerek- és szociális közétkeztetésben osztják ki. Az egészséges ivólevet 90 gyerek és 16 szociális otthonban élő fogyasztja majd el. A polgármester elmondta, a település regisztrált a Virtuális Közfoglalkoztatási Piac oldalán, ahol a jövőben más termékekre tudják cserélni a homoktövisből készült ivólevet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!