Szeged és környéke

2015.10.27. 21:04

Ha rákkeltő, ha nem: kelendő a kolbász és a szalonna

Csongrád megye - Egy nappal azután is kelendő volt a kolbász és a szalonna, hogy az egészségügyi világszervezet rákkeltő anyagnak minősítette a vörös húsokat és a feldolgozott hústermékeket.

Fekete Klára

Nincs akkora vész

Egy embernek, aki nem dohányzik, nem iszik alkoholt, nem stresszel, plusz sokat mozog, 5 százalék esélye van arra, hogy rákos legyen. Ezt az 5 százalékot növeli meg 18 százalékkal a rendszeres szalámi- vagy kolbászevés: tehát aki amúgy egészséges, és imádja a füstölt árut, az 5 helyett 5,9 százaléknyi veszélyhelyzetet hoz össze magának. A rendszeresség pedig azt jelenti, hogy napi 50 grammnyi feldolgozott húst fogyasztunk. A vörös húsnál – ami sertés-, marha- és birkahús – 100 gramm rendszeres fogyasztása növeli meg 17 százalékkal a veszélyt.








Rákkeltő hústermékekkel ijesztget a világszervezet. Fotó: Kuklis István (galéria)




Olvasóink kommentjei

[namelink name="Földi Csaba"]: A WHO egye meg a műanyag kaját, én meg megeszem ezt a rossznak titulált vörös húst, szalonnát, kolbászt...
Mészáros Szilvia: Most tértem vissza a régi jó étkekre. Zsír, szalonna, kolbász, tepertő stb. Nem kellenek többé a műdolgok, írhat akármit a WHO.
[namelink name="Molnár Judit"]: Végül is nagyszüleink-dédszüleink is eléltek 80-90 évet ezeken a rákkeltő ételeken...
[namelink name="Kovács Éva"]: Ennyi erővel már lassan éhen is halhatunk, mert minden rákkeltő, hizlal stb. Én igenis azt eszek, ami jólesik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!