Szeged és környéke

2010.06.30. 22:37

A kisteleki Kistér Tésznél mentik a menthetőt

Kistelek - Június 21. óta áll felszámolás alatt a Kistér Tész. Tegnap a 60 tag csaknem fele azért jött össze a közösségi házban, hogy megbeszéljék, ebből a mélységből van-e felfelé vezető út. Első lépésként a közgyűlés összehívását kezdeményezi a felügyelő bizottság. A tagoknak, termelőknek, beszállítóknak becslések szerint 1 milliárd forinttal tartozik a szövetkezet.

Fekete Klára

Azok közül, akiknek nem fizetett a kisteleki Kistér Tész, senkinek sem érdeke, hogy a szövetkezetet felszámolják, hiszen egy fillért sem látnának a pénzükből – ebben a 60 tag közül 24-en egyetértettek tegnap. Úgy néz ki azonban, kissé későn kapcsoltak, hiszen két hitelező már február 21-én kérte a felszámolást – ezt az eltelt pár hónapban nem akadályozták meg –, a bíróság pedig június 12-én meghozta a határozatát, amely 21-én jogerőre emelkedett.

Akkor most hogyan tovább? Ezt akarták eldönteni azok a tagok – ahogy magukat hívják: a tész nyomorultjai –, akik a tegnap délutánra, a kisteleki közösségi házba hirtelen összehívott megbeszélésre eljöttek. A gyűlést Palotás Ferenc, a felügyelőbizottság elnöke kezdeményezte, aki „civilben" a pusztaszeri Hétvezér Szövetkezet vezetője. A pusztaszeri szövetkezet ugyanis tagja a kisteleki tésznek.

Kistér Tész: Nem érdek a felszámolás Kisteleken. Fotó: DM/DV

Kistér Tész: Nem érdek a felszámolás Kisteleken.
Fotó: DM/DV

Palotás Ferenc lapunknak, valamint a gyűlésen megjelenteknek is elmondta: a banki tartozásokkal együtt durván 1 milliárd forinttal adós a 7 esztendeje létrejött, évi 700–800 millió forintos forgalmat lebonyolító Kistér Tész, vagyonának könyv szerinti értéke azonban csak 600, piaci értéken valószínűleg mindössze 300 millió. A felügyelő-bizottsági elnök az elmúlt évek gazdálkodásával kapcsolatban keményen fogalmazott, és élesen bírálta a tész elnökét, Kreiniker Sándort. – A sorsunkat a magunk kezébe kell venni, kísérletet kell tennünk a pénzünk visszaszerzésére – mondta.

Kistelek nem Mórahalom

A megbeszélésen többször szóba került, hogy a Mórakert szövetkezet a konszolidáció során, állami segédlettel megmenekülhet. Kisteleknek az a rossz, hogy elindult a felszámolási eljárás – ezt szeretnék leállítani. Nagy Sándor elmondta: másfél hónapja Nógrádi Zoltánnal együtt írtak levelet Orbán Viktornak, és együtt kértek segítséget.

A megbeszélésen ott volt Nagy Sándor, Kistelek polgármestere is, mivel az önkormányzat tagja a szövetkezetnek. A polgármester javaslataival határozott irányba terelte a vitát: leszögezte, nem visszafelé kell most már mutogatni, hanem előre kell nézni. Azt kell elérni – mondta –, hogy állítsák le a felszámolást, váltsák le az elnököt, működtessék a tészt, és állami segítséggel konszolidálják a szövetkezetet. A cél: megmenteni és visszakapni. – Azonnal felveszi a kapcsolatot a felszámolóval, tárgyal Kreinikerrel, az agrártárca vezetőivel. Valamint bankkal, földhivatallal is: hiszen az önkormányzat tudta nélkül jelzálogjogot jegyeztek be arra a tulajdonrészre is, amelyik Kisteleké. Emiatt különben ismeretlen tettes ellen június 25-én feljelentést is tettek.

Harmath Sándor, aki teherfuvarozással foglalkozik, és akinek mintegy 38 millióval tartozik a cég, azt javasolta: menteni kell a menthetőt. A gyűlésen megjelent Szabó Bálint követeléskezelő szerint a folyamat nem visszafordíthatatlan. Ezért döntöttek legvégül úgy a jelenlévők, hogy jogilag a felügyelőbizottság kezdeményezheti a közgyűlés összehívását, és ezt minél előbb meg is teszik. Ezen kérhetik a mérlegadatokat, és elmozdíthatják a tisztségviselőket.

30 nap a mérlegre

Telefonon beszéltünk tegnap Kreiniker Sándor elnökkel, aki azt ígérte, egy későbbi időpontban válaszol lapunk kérdéseire. Elértük a felszámolóbiztost, Fórián Csabát is, aki még nem tudott nyilatkozni, hiszen csak másfél hete jogerős a felszámolásról szóló határozat. Az elnökségnek június 21-étől számítva 30 napja van arra, hogy elkészítse a mérleget, a hitelezők pedig 40 napot kapnak követeléseik bejelentésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!