Szeged és környéke

2009.12.13. 17:25

Jobb a vásár, mint a pláza

Ruzsa - Csúcsidőben 5-10 ezren is megfordulnak a ruzsai állat- és kirakodóvásárban, amely vasárnap ünnepelte alapításának 10. évfordulóját. Láttunk gázkazánt, hintalovat és civilben kaktuszárus Mikulást is. Jobb ez, mint a pláza – állítják, akik ide járnak. <br>Ruzsa

R. Tóth Gábor

Két idős nő éppen egy kisasztal egy-egy lábát markolva egyensúlyozott a kijárat felé, amikor vasárnap délelőtt megérkezünk a ruzsai állat- és kirakodóvásárba – amely idén 10 éves: az ünnepi rendezvényt forralt borral és tombolasorsolással tették emlékezetessé.

Jóval fiatalabb lehet a vásár, mint az a régi, keverőtárcsás mosógép, amelyet egy férfi a hátán cipelt előttünk. A szőregi Baráth Györgynéig követtük – az idős nő 300 forintért árulja temetői, karácsonyi díszeit. Golfja motorháztetején ágyazott meg nekik. – Csak a turkáló előtt vannak sorok, erre nincs pénzük az embereknek – állapította meg. Kevesen voltak vasárnap a megszokotthoz képest. Igyekezett növelni a forgalmat a polgármester, Sánta Gizella is – zoknit, mézet vásárolt. – Közösségi rendezvény ez, amely messzire viszi Ruzsa hírét. Most egybeesik a kiskunfélegyházi vásárral, azért vannak kevesebben – mondta.

A létszámhiány nem tűnt fel a szaloncukrot áruló, kiskunmajsai Kuklis Lászlóné standjánál. Elárulta: a konyakmeggyes és a kapucsínós, trüffeles portéka a legkelendőbb. A nyitás óta járnak ide – sokszor mondják nekik: két héttel később kellene tartani a vásárt, akkor van az embereknek pénzük. A ruzsai placc minden hónap negyedik vasárnapján várja a vásárlókat. Decemberben a karácsony miatt kerül 2 héttel előbbre. Az ünnepi jelleget a szaloncukrot osztogató, civilben kaktuszárus Mikulás is erősíti.

Csúcsidő a ruzsai állat- és kirakodóvásárban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)











Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!