Hirdetés

2024.08.02. 08:00

Örökre szóló élményekkel búcsúztak a fiatalok az ÁGOTA® Tábortól

Véget ért a 27. ÁGOTA® Tábor a Tass-Alsószenttamáson található ÁGOTA Falván. Idén lenyűgöző számban, nyolcszázan vettek részt ezen a kimondottan gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára létrehozott nyári rendezvényen. A vér szerinti családját nélkülöző fiatalok rendkívüli élményeket éltek át, amelyeket útravalóul hazavihetnek magukkal.

PR cikk

Fotó: Karnok Csaba

Elbúcsúzott ÁGOTA Falvától 800 állami gondoskodásban élő fiatal, köztük az a mintegy 70 Csongrád-Csanád vármegyei gyermek is, aki részt vett az idei Állami Gondozottak Országos Találkozóján a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamáson. Azzal a céllal rendezte meg ezt a különleges tábort az ÁGOTA Közösség, hogy gyógyítsa a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét és erősítsék az önbizalmukat. 

Idén az ide érkezett fiatalok 70%-a még soha nem volt ÁGOTA® Táborban ezelőtt. Most az állam által fenntartott lakásotthonokból is sok-sok száz gyermeket fogadtunk. Tehát szó szerint az egész országból érkeztek ÁGOTA Falvára táborozni

– fogalmazott Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője. 

Az idei tábor valóban minden eddiginél nagyobb volt, több gyermekkel, több önkéntessel és még a megszokotthoz képest is szélesebb és színesebb programkínálattal. A táborban sok olyan fiatal is részt vett, aki még gyermekvédelmi gondoskodásban él, ám idén már kortárs segítőként vagy önkéntesként támogatta sorstársait. 

Vavika Richárd 17 éves, már negyedszer vett részt az ÁGOTA® Táborban, idén először önkéntesként. 

Az egyes korcsoportban voltam önkéntes a legkisebbek mellett. Azért jelentkeztem önkéntesnek, mert korábban én is nagyon sok élményt kaptam itt nyaranta, nagyon sokat segített nekem, ugyanezt az élményt szeretném átadni a sorstáraimnak

– mondta el Vavika Richárd, aki a távoli Baranya vármegyei Szentlőrinci lakásotthonból érkezett ÁGOTA Falvára. 

A tábor lenyűgöző programkínálata minden korosztállyal számolt, hiszen a 7 és 18 év közti gyermekeknek és fiataloknak nagyon különböző az érdeklődése. 

Gertner Klaudia 14 éves, szerető nevelőszülői családban él a Veszprém vármegyei Sümegen. Nagyon élvezte a rendkívül színes élményprogramokat, amelyekben az ÁGOTA® Táborban részt vehetett, mégis azt emelte ki, hogy a közösség, az önkéntesek és a sorstársak miatt volt igazán érdemes eljönnie. 

Nagyon szeretem, hogy ágotás vagyok, sokat adnak nekem, minden programot, az egy naposakat is nagyon szeretem. Az ÁGOTA® Tábor fantasztikus és örülök, hogy van ez a hely, mert összehoz minket

– mondta a fiatal lány. 

A tíznapos tábor az ÁGOTA Közösség vezetője, Kothencz János búcsúszavaival zárult, amely során a 800 fiatal segítséget kapott annak feldolgozásához, hogy az átélt fantasztikus élményektől, a megismert társaktól és önkéntesektől el tudjanak szakadni. Kothencz János elmondta, ebben a tíz napban azt érezhették a fiatalok, hogy egy nagy közösség tagjai, és nem egyedül állnak a világban. A tábort idén 800 olyan gyermek és fiatal hagyta el tíz nap után, akik nevelőszülői családjukba és a lakásotthonokba nagyobb csomaggal térhettek haza, mint amellyel ÁGOTA Falvára érkeztek. Életre szóló élményekkel, tapasztalatokkal és a biztos tudattal, hogy valamennyien feltétel nélkül elfogadható emberek, a társadalom értékes tagjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában