Hirdetés

2024.06.05. 08:00

Egyedülálló vagon érkezik a rókusi pályaudvarra – Kulturális programokkal emlékezik Szeged a holokauszt 80. évfordulóján

A nyár folyamán kiállításokkal, koncertekkel, filmvetítéssel, tematikus sétákkal, emlékező menettel tiszteleg Szeged a zsidóüldözés 80. évfordulóján a magyar és szegedi áldozatok emléke előtt.

PR cikk

A holokauszt körülbelül 6 millió európai zsidóáldozatot követelt; a második világháborúban – 1941 és 1945 között – több mint 400 ezer magyar zsidó vesztette életét, közülük 2700 szegedi.
Az egyre inkább elöregedő szegedi zsidóság létszáma azóta sem éri el a háború előttit (1927-ben közel 8000 zsidó élt a városban). Istentiszteletek, ünnepi összejövetelek alkalmával a Szegeden élők ma is rendszeresen találkoznak egymással.
A kegyetlen népirtás 80. évfordulóján a MAZSIHISZ, a Szegedi Zsidó Hitközség, valamint a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány szervezésében megvalósuló programsorozat tiszteleg a magyarországi és szegedi zsidóság áldozatainak emléke előtt.

Júniusi programok

A magyar holokauszt 80 év távlatából címmel június 6-7-én kétnapos konferenciának ad otthont az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar aulája (Szeged, Tisza Lajos krt. 54.), ahol a zsidóüldözéshez kapcsolódó legfrissebb kutatási eredményeket mutatják be. A Szegedi Szimfonikus Zenekar június 16-án 19 órakor koncertezik az Új zsinagógában.

Megemlékezés a volt szegedi gettónál

A rendezvénysorozat legfontosabb eseménye június 23-án lesz: 9 óra 30 perckor beszédekkel, visszaemlékezésekkel tűzdelt megemlékezést tartanak a volt téglagyári gettó területén (Szeged, Cserzy M. u. 30/B), majd a szegedi Új zsinagóga 10 óra 30 perckor gyászistentiszteletnek ad helyet. Aznap 15 órakor a Corso Zeneházban Maczelka Noémi és Altorjay Tamás közös koncertjét hallgathatják meg az emlékezők.

 

Kiállítás és színház

Június 16-tól augusztus 31-ig látogatható a szegedi Új zsinagógában az Asszonyok és gyerekek – szegedi zsidósorsok a holocaust idején című kiállítás, melynek érdekessége, hogy csakis a szegedi zsidók sorsára fókuszálva első alkalommal mutatja be a túlélők történetét korabeli forrásokon keresztül.
A Gólem Színház: Receptkönyv a túléléshez előadását június 30-án a szegedi Régi zsinagógában mutatják be. A 15 órakor és 18.30 órakor kezdődő produkció egy olyan asszony történetét ábrázolja, aki át- és túlélte a XX. századot. Hédi néni a lichtenwörthi koncentrációs táborban tanult meg főzni – elméletben, 28 kilósan. A Szakácskönyv a túlélésért című írás szolgál e rendhagyó színdarab alapjául, amit további túlélők és rokonaik visszaemlékezéseiből állítottak színpadra. Az előadás során a receptek alapján a színészek egyes ételeket el is készítenek, amelyeket a közönség megkóstolhat.

Júliusi programok

Vagonmúzeum és emlékező menet

Július első hetében egyedülálló tárlatot tekinthetnek meg a szegediek a rókusi pályaudvaron. Az Élet Menete Alapítvány által berendezett vagonmúzeum Kecskemétről érkező vándorkiállítás egy olyan eredeti vagonnal, amelyben annak idején zsidókat deportáltak Auschwitzba.
A rendhagyó tárlat utolsó napján, július 7-én 10 órakor Emlékező menet indul a volt téglagyár helyétől – a Cserzy Mihály u. 30/ b szám alól – a rókusi pályaudvarig.

 

Filmbemutató a Kasztner vonatról

Bubryák István rendezte A Kasztner-vonat című, 3 részes filmet, melyet július 2-án, 3-án és 4-én 17 órakor tekinthetnek meg az érdeklődők a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében, a Gutenberg u. 20. szám alatt. A vetítés után a film készítőjével beszélgetést tartanak többek között dr. Kasztner Rezsőről, aki 1944 júniusának végén, hosszú alku eredményeként, több mint 1600 utast menekített Magyarországról Svájcba. A vonaton magyar és lengyel zsidók utaztak, akik így megmenekültek a haláltábortól.

Séták a szegedi zsidóság nyomában

Júliusban több alkalommal is szerveznek tematikus sétákat a szegedi zsidó temetőbe, a városba, a Régi zsinagógába (július 4-én és 7-én 10 órakor: temetőséta, 17 órakor: két városi séta, szegedi zsidóság és a botlatókövek, valamint a szegedi holokauszt áldozatai témákban, július 14., 10 óra: temetőséta, 17 óra: szegedi zsidóságról szóló városi séta). A városi séták a szegedi Új zsinagóga (Szeged, Jósika u. 10.) főbejárata, a temetőséták pedig a Szegedi Zsidó Hitközség temetőjének (Szeged, Fonógyári út 17.) bejárata előtt lesz. A séták ingyenesek, előzetes regisztráció nem szükséges.

További információ a Szegedi Zsidó Hitközség weboldalán és Facebook oldalán .

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában