Szakértői vélemény

2 órája

Magyar Péter sértődött gyerekként viselkedik, bármikor összeomolhat mentálisan

Vajon csak arra kellenek neki a nők, hogy rajongjanak érte és levezesse rajtuk a feszültséget?

MW

A narcisztikus személyiségnek jellemzően kétféle megjelenése van: az egyik típusról minden lepereg, kevéssé sebezhető, a másik pedig ennek az ellenkezője, aki érzékeny, nem tűri a kritikát, mindenen megsértődik, és emiatt a szétesés veszélye fenyegeti – fejtette ki Hal Melinda klinikai szakpszichológus a Magyar Nemzetnek nyilatkozva. A szakember szerint csak idő kérdése, hogy mikor omlik össze mentálisan egy olyan közszereplő, aki nem készült fel kellően a szerepére vagy az azzal járó stresszre.

Magyar Péter Oroszlányban (16)
Magyar Péter egy kampányrendezvényen szelfizik Oroszlányban 2024 júniusában
Fotó: Flajsz Péter Gergő / Forrás: 24 Óra

Nem könnyű a Tisza Párt elnökének ezekben a napokban: miután volt barátnője, Vogel Evelin részletesen beszámolt kapcsolatuk árnyoldalairól, Polt Péter legfőbb ügyész is lépett a diszkóbotrányból lopásig fajult ügyében, és indítványt tett az Európai Parlament elnökénél a politikus mentelmi jogának felfüggesztéséért. De vajon meddig bírja újabb botrány nélkül a Tisza Párt elnöke?

Áhítatra és feltétlen odaadásra vágyik

A klinikai szakpczhichológus hozzátette: a narcisztikus személyeket kevés empátia jellemzi, és az érzelmek is inkább magukról szólnak.

Ha a narcisztikus személyt erőteljes, túlzott stressz vagy kudarcélmények érik, az egy időzített bomba, amit a közvetlen környezetén vezet majd le.

Ezekre az emberekre jellemző, hogy amennyiben hiányzik a kielégülést nyújtó tárgy – személy, aki áhítatot és feltétlen odaadást érez iránta –, úgy még sebezhetőbbé és instabilabbá válhatnak. Emiatt folyton újabb személyek után kell kutatniuk, akik kielégítik eme szükségletüket.

Egy megbántott gyermek

Hal Melinda megjegyzi,

az ilyen típusba tartozó személyekkel nehéz egészséges párkapcsolatot kialakítani, mert arra használják a nőket, hogy az önbizalmukat erősítsék vagy  legyen kin levezetniük a feszültséget.

Kifejti, ezeknél az embereknél gyakori az áldozatszerep felvétele is, vagyis mindig más a hibás, mindig másokat tesz felelőssé a körülötte zajló negatív eseményekért, és átfordítja a problémákat, nehézségeket, mintha a másik követte volna el a cselekményt. A pszichológiában ez az úgynevezett gázlángolás, vagyis érzelmi bántalmazás, amely során az áldozat elbizonytalanodik saját készségeiben, képességeiben, akár identitásában.

– Egy narcisztikus elhiteti, hogy nélküle a másik fél egy senki, életképtelen, vagy mondjuk nem tudja eltartani magát – tette hozzá a klinikai szakpszichológus, aki arra is kitért, hogy

a narcisztikus, de sebezhető, sértődékeny típusú személyek kommunikációja csak ideig-óráig képes elfedni a belső konfliktusokat és töréseket, főként, ha nem társul mellé megfelelő, gyermekkorban tanult szocializáció. Ilyenkor gyakorta megjelenik a szintén gyermekkorra emlékeztető dühöngés.

– Szakemberként azt szoktam mondani, ha valami nagyon betalál és felhúz minket, vagy megsértődünk valamin, akkor azon érdemes elgondolkodni, mert bizony van dolgunk vele mentálisan. Minden közszereplőnek ezt javaslom! – tanácsolta a klinikai szakpszichológus, aki szerint ha valaki közéleti pályára lép, annak hosszú évek munkájára van szükség, hogy bírja a szerepével járó nyomást. Úgy látja, a világ politikai életében felkészült és kevésbé alkalmas személyeket is láthatunk, ám az embereket vezetni óriási felelősséget jelent, amelyhez a stabilitás elengedhetetlen.

A Magyar Nemzet cikkét ITT találja meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában