Voks 24

2024.06.09. 08:17

Jó esély van rá, hogy hét megyei jogú várost szerezzenek vissza a kormánypártok

Ha érvényesíteni tudja a papírformát, akkor hét megyei jogú várost szerezhet vissza a Fidesz. A legutóbbi önkormányzati választáson tizenegy megyei jogú városban vette át az irányítást az ellenzék, ezek többsége most újra kormánypárti vezetésűvé válhat. A Magyar Nemzet összeszedte azokat a városokat, ahol jó eséllyel visszavághatnak a fideszes jelöltek.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

2019-ben tizenegy megyei jogú városban választottak ellenzéki polgármestert, és ezekben a városokban ellenzéki többségű képviselő-testületek kezdték meg a munkát. Az önkormányzati ciklus kellős közepén, 2022-ben tartották a legutóbbi országgyűlési választásokat, amit persze nem lehet összehasonlítani egy önkormányzati voksolással, de a településszintű listás eredményekből arra lehet következtetni, hogy egy adott városban melyik politikai oldalnak van többsége. Ezen eredmények alapján az látszik, hogy a 2019-ben elhódított városok nagy részében az ellenzéki vezetésnek nem sikerült balos végvárat kiépíteni – írja a Magyar Nemzet

A lap inline felületén olvasható cikkben összegyűjtötték azokat a megyei jogú városokat, melyekben annak ellenére nyert a Fidesz listája 2022-ben, hogy baloldali vezetésű az önkormányzat. Papíron, ha ezeket a szavazókat aktivizálni tudják a Fidesz által támogatott önkormányzati jelöltek, nyert ügyük van.

Egert szoros választási küzdelemben szerezte meg öt évvel ezelőtt az ellenzék. A Jobbik egyik ismert országgyűlési képviselője, Mirkóczki Ádám volt az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje, aki a szavazatok 47 százalékát szerezte meg, kevesebb mint 800 vokssal kapott többet, mint a várost korábban több cikluson át vezető KDNP-s Habis László. Az egri ellenzéki pártszövetség azóta felbomlott, Mirkóczkit már a ciklus első felében kizárták saját frakciójából, a városban tartott időközi választáson is nyert a Fidesz–KDNP jelöltje egy olyan körzetben, ahol korábban ellenzéki képviselőt választottak meg. A 2022-es országgyűlési választáson pedig a legtöbb egri a Fidesz–KDNP listájára szavazott (46 százalék), az ellenzéki közös listát a választók 41 százaléka választotta. 

A baloldal esélyeit tovább rontja, hogy a balos pártok már nem Mirkóczkit támogatják, a jelöltjük Pál György. A Fidesz–KDNP Vágner Ákost indítja. Összesen 8 jelölt közül lehet majd választani a hevesi megyei jogú városban, Mirkóczki Ádám is indul egy civil egyesület színeiben, és a korábban még Fidesz-színekben politizáló Oroján Sándor is ott lesz a szavazólapon.

Érden, Pest vármegye egyetlen megyei jogú városában 2019-ben a korábbi alpolgármester, az SZDSZ-es kötődésű Csőzik László vette át a hatalmat. A baloldal jelöltje meggyőző, 9 százalékos előnnyel nyerte meg a választást korábbi polgármestere, T. Mészáros András (Fidesz–KDNP) előtt. Ennek ellenére Érd sem lett baloldali, 2022-ben itt is a Fidesz–KDNP listáját támogatták a legtöbben, de az egyéni országgyűlési képviselőjelöltet, Csőzik László feleségét, Bősz Anettet is kevesebben támogatták, mint a települést régóta képviselő KDNP-s Aradszki Andrást. Kérdés, hogy a Fidesz önkormányzati jelöltjei eredményekre tudják-e váltani ezt az előnyt. 

A kormánypártok ezúttal a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökét, Kardosné Gyurkó Katalint indítják, a balos pártok bizalma töretlen Csőzik Lászlóban, rajtuk kívül a Mi Hazánk indít polgármesterjelöltet, és egy független jelöltre lehet szavazni.

A Márki-Zay Péter által rendre az országos figyelem központjába kerülő Hódmezővásárhelyen  eddig kétszer választották meg a baloldali polgármestert, azonban 2022-ben hiába ő vezette a baloldal közös listáját miniszterelnök-jelöltként, ezt a vásárhelyi választók szavazatokban nem díjazták. 

 A Fidesz–KDNP lista itt is nyert két éve, kérdés, hogy a kormánypártok jelöltje, Grezsa István ezúttal felül tud-e kerekedni Márki-Zay Péteren; öt évvel ezelőtt még nem sikerült neki. 

A két esélyes jelölt mellett egy független és egy Mi Hazánk-jelölt száll még ringbe.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye székhelyével, Miskolccal kapcsolatosan már a baloldali sajtó is pedzegetni kezdte, hogy 

öt év kitérő után visszaveheti a város vezetését a Fidesz–KDNP.

 Az öt évvel ezelőtt győztes, egykori iskolaigazgatóból lett polgármester, Veres Pál nem indul újra, a helyi DK-val nem tudta rendezni a viszonyát. Az ellenzék nem is maradt egységes: a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP Barkai Lászlót támogatják (aki korábban arról beszélt, nem akar polgármester lenni), míg a Jobbik és a Momentum az egykor Verest is támogató civil egyesülettel együtt Varga Andreát indítják. A Fidesz–KDNP Tóth-Szántai Józsefet támogatja, rajtuk kívül még négy jelölt közül lehet választani. A 2022-es országgyűlési választásokon egyébként Miskolcon is tarolt a Fidesz–KDNP.

A cikk folytatását ide kattintva tudja elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában