2015.05.16. 20:00
Sok a stressz? Ezek az ételek segíthetnek
A sok szorongás hosszútávon számos egészségügyi problémát okoz: szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet. Az sem sokat segít, ha rendszertelenül és rosszul táplálkozunk mellette. Stressz hatására a vitaminok és ásványi anyagok gyorsabban ürülnek a szervezetből, vannak azonban ételek, amelyekkel pótolhatjuk ezeket.
Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek közül a spenót folsavtartalma segíti a dopamin termelődését, amely lényegében egy örömöt kiváltó vegyület. A fokozottabb dopamintermelődés pedig nyugalmat vált ki. Több tanulmány is foglalkozott már azzal, hogy a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával csökkenhet a depresszióra való hajlam, Sőt, azok, akik rendszeresen esznek zöldséget és gyümölcsöt sokkal energikusabbak és boldogabbak.
Segít a triptofán
A trioptofán egy aminosav, amely nyugtató hatású. A test triptofánból szerotonint állít elő, amely jó hatással van a stresszre. Több étel is tartalmaz ilyen aminosavat, például a pulykahús, a diófélék, halak, bab, lencse és a tofu is.
Spenótból remek turmix is készíthető.
Zabpehely
Ha szénhidrátra van szükségünk, igyekezzünk a vércukorszint emelése nélkül bevinni a szervezetbe. Stresszes életmódnál fontos, hogy ne tagadjunk meg mindent magunktól, alkalmanként engedjünk a csábításnak.
Halak, lazac
Unásig lehet ismételni, de a tengeri halak - különösen a lazac - rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely képes ellensúlyozni a stresszes állapotban termelődő adrenalin és kortizol hatását. Egy amerikai kutatás szerint az omega-3 zsírsavakkal 20 százalékkal csökkenthető a szorongás. Omega-3-ból egyébként naponta nagyjából 1000 milligrammnyit kellene a szervezetünkbe juttatni.
Avokádó
Az avokádó, csak úgy, mint a lazac nem olcsó mulatság, de ha figyeljük az akciókat, akkor akár 200 forintért hozzá lehet jutni. Ráadásul az áruházakban a fekete héjú avokádót értékelik le, amikor igazán érett és krémes az állaga. Az avokádóban rengeteg a B2-, B3-, B5- és B6-vitamin valamint a folsav, ami a B9-vitamin. Rendkívül tápláló, rengeteg fehérjét és egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz. De 100 grammjában van 10 milligramm C-vitamin és 12 milligramm kalcium is, tehát igazi szuperzöldség.
Magvak
Ha nassolni vágyik, vagy nem stresszevéssel küzd, egyen magvakat. Remek magnéziumforrás, amely jót tesz az izomzatnak és az idegrendszernek is, segít pótolni a stressz során kiürülő vitaminok és ásványi anyagok egy részét. A lenmag, napraforgó, tökmag.
Tej
A tejben, tejtermékekben sok a D-vitamin, amely segít megelőzni a pánikbetegségeket. Egy 50 éven át zajló közel 6000 embert vizsgáló londoni kutatássorozat megállapította, hogy azoknál, akik rendszeresen odafigyeltek a megfelelő D-vitaminpótlásra jóval kisebb számban fordultak elő depressziós tünetek.
Étcsokoládé
Napi néhány kocka magas kakakótartalmú étcsokoládé csodákra képes. Szintén csökkenti a kortizol-szintet. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavonoidok ráadásul ellazítják az érfalakat, és akár 2-3 higanymilliméterrel is csökkenti a vérnyomást.
Az étcsoki mértékkel fogyasztva egészséges.
Áfonya
Az áfonya egy igazi szupergyümölcs. Az egészség egyik szimbóluma is lehetne. A legmagasabb antioxidáns tartalmú ételnek tartják. A stresszes életmód során felszabaduló szabadgyökök ellen is jó, de kiváló immunerősítő is.
Kesudió
A lazac, az áfonya, az avokádó nem számít olcsó mulatságnak, mint ahogyan a kesudió sem. Igaz, ha valaki dohányzik és alkalmanként alkoholt is fogyaszt, az így elköltött 15-20 ezer forintot akár a minőségi táplálkozásra is fordíthatja, így pedig már beleférhet egy-két drágább vitaminforrás is. A kesudióban rengeteg cink van, amely csökkenti a szorongást. Emellett gazdag omega-3 zsírsavakban és a fehérjékben, ezért ne lepődjön meg, ha megkívánja a kesudiót, miközben szorongás gyötri.