2015.05.20. 17:18
Ezeket kerülje, ha jót akar: a 10 leginkább rákkeltő étel
Szomorú lista következik, hiszen számos finomság felkerült rá. Az alábbi élelmiszerekről több kutatás is megállapította, hogy ilyen-olyan okokból rákot okoznak.
1. Mikrós popcorn
2. Édesítőszerek
3. Finomított cukrok
4. Alkohol
5. Füstölt húsok
6. Sült krumpli, chips
A frissen kisült krumplinál csak kevés finomabb dolog van, ezért könnybe lábadt szemmel írjuk csak le: ettől bizony még itt a helye. Rengeteg szén-hidrát van benne, az olajban sütés miatt karcinogén anyagokat tartalmaz. Jól megsózva pedig az erek igazi ellensége.
7. Tenyésztett lazac
Lazacból a tengeri, vadlazac az igazi és az egészséges. A tenyésztett fajta - bár olcsóbb -, több káros anyagot is tartalmaz. Ezek közül a legveszélyesebb a PCB, a poliklórozott bifenil és higany, amelyekből jóval több fordul elő a tenyésztett lazacban, mint a vadon élőben.
8. Hidrogénezett olajok
A hidrogénezett növényi olajok közül a legismertebb a margarin. Ha már csak ezt elhagyjuk az étrendünkből sokat tehetünk az egészségünkért. Sok omega-6 zsírsavat tartalmaz, amely egészségügyi problémákat okozhat.
9. Túlsütött vörös hús
Akár prosztatarákot is okozhat a túlsütött vörös hús. Egy amerikai kutatás szerint azok a férfiak, akik rendszeresen túlsütött vörös húst fogyasztanak kétszer nagyobb eséllyel alakul ki daganatos megbetegedés, mint akik közepesen átsütve eszik. Természetesen ezzel nem minden kutató ért egyet.
10. Acrylamide tartalmú ételek
Leginkább péksüteményekben használják az acrylamide nevű állagjavító szert, de a chipsekben is megtalálható. Nagy mennyiségben ugyancsak veszélyes anyag.