Pénteki összefoglaló

2024.08.03. 05:54

Siklósi a mennybe repítette Magyarországot, beteljesült a sors akarata (videó)

Kós Hubert csütörtöki teljesítménye után pénteken újabb aranyéremnek örvendhettek a a magyar szurkolók, ugyanis Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összeállítású párbajtőrcsapat egész nap remek vívást bemutatva az első helyen végzett a párizsi olimpia hetedik versenynapján. Sajnos a csütörtökön 200 méter háton aranyérmes Kós Hubert nem tudott regenerálódni, így mindössze három óra alvással a tizenhatodik lett 100 méter pillangón, ám a három éve ezen a távon ezüstérmes Milák Kristóf viszont ott lesz a fináléban. A dánok elleni vereség után férfi kézilabdázóinknak a házigazda, címvédő és Európa-bajnok francia együttes ellen kell kivívnia a negyeddöntőbe jutást. A női vízilabdacsapat viszont már kiharcolta a nyolcba kerülést, miután álmos rajt után végül magabiztosan, 17–11-re felülmúlta Kínát.

MW

Az aranyérmes Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely, Nagy Dávid és Koch Máté (középen b-j) a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi párbajtőr csapatversenyének eredményhirdetésén a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A párizsi olimpián a férfi párbajtőrözők csapatversenyének döntőjét Magyarország és Japán vívja. Idén egy fináléban már összecsapott a két válogatott, februárban, a németországi Heidenheimban rendezett világkupaversenyen a magyar csapat 37–30-ra nyert . Magyarország ugyanazzal a négy vívóval utazott el Párizsba is, akik akkor alkották a csapatot: Siklósi Gergely, Koch Máté és Andrásfi Tibor mellett azonban Nagy Dávid a döntőig nem kapott lehetőséget az olimpia alatt – írta meg korábban a Magyar Nemzet.

NAGY Dávid; KOCH Máté; SIKLÓSI Gergely; ANDRÁSFI Tibor
Koch Máté, Andrásfi Tibor, Siklósi Gergely és Nagy Dávid (b-j) ünnepel a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi párbajtőr csapatversenyének döntője után a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 2-án. A magyar férfi párbajtőrcsapat a címvédő japán válogatott legyőzésével aranyérmet nyert
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A sors akarata

A kazahok és a házigazda franciák fölényes legyőzését követően a címvédő japánokat drámai csatában múlta felül a négyes, amelyben a fináléban kapott először szerepet az egyéniben negyedik helyezett Andrásfi helyére becserélt Nagy Dávid. A kilencedik pár végén 25–25 állt az eredményjelzőn, azaz az olimpiai bajnoki címről ráadástus döntött, amelyet Tokió egyéni ezüstérmese, Siklósi vitt be – derült ki az Origo oldaláról.

Együtt nőttünk fel, együtt mentünk végig minden korosztályon, nagyon jól ismerjük egymást. Nem nehéz azért küzdeni, akiket szeretünk. Bár a vívás egyéni sportág, én jobban szeretek csapatban nyerni, mert sokkal jobb együtt ünnepelni, együtt felállni a dobogóra

– mondta Koch Máté, aki egyéni világbajnoki címvédőként érkezett az olimpiára, a párizsi egyéni versenyben viszont már az első fordulóban kiesett. A párbajtőr-csapatverseny napján viszont fantasztikusan vívott, a kilenc asszójából nyolcat megnyert, s társaival együtt végül a dobogó tetejére állhatott fel.

Koch Máté kiváló vívása után a döntő végi ráadásban már csak szurkolhatott, hogy Siklósi Gergely adja, és ne kapja az aranytust.

– A sors azt akarta, hogy Magyarország nyerje meg ezt az olimpiát – fogalmazott Koch Máté. Ezt megelőzően 1972-ben, Münchenben győzött legutóbb magyar férfi párbajtőrcsapat olimpián, akkor a Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Erdős Sándor, Osztrics István alkotta együttes nyert aranyérmet. Más fegyvernemben is az 1988-as, szöuli olimpiáig kell visszanyúlni magyar csapataranyért, akkor a kardozók diadalmaskodtak. Sajnos az úszóink egyetlen kivétellel kevésbé zártak sikeres napot a francia fővárosban.

Halász Bence szülinapi ajándéka

Az úszók közül Sebestyén Dalma nem jutott tovább 200 méter vegyesen: a magyar úszó előfutamában csak nyolcadikként zárt 2:15.16 perccel, amivel összesítésben a 25. lett, és utána nem volt meglepetés, hogy keserűen nyilatkozott a sajtó munkatársainak. Az olimpiák történetében első alkalommal nem lesz magyar döntős az ötkarikás programban 1964 óta szereplő vegyesúszó számok egyikében sem. Késely Ajna lemaradt a 800 méteres gyorsúszás döntőjéről: a szám 22 esztendős Európa-bajnoka 8:36.13 perces idővel a 13. helyen zárt. A magyar szempontból leginkább várt 100 méter pillangón a három éve ezen a távon ezüstérmes Milák Kristóf a délelőtti előfutamban és a délutáni középdöntőben is a leggyorsabbnak bizonyult, viszont a csütörtökön 200 méter háton aranyérmes Kós Hubert nem tudott regenerálódni, így mindössze három óra alvással 16. lett ebben a számban.

– Teljesen mindegy, az olimpiai arany megvan, ez a lényeg. Alapvetően az volt a célom, hogy ebben a számban is bizonyítsak, ezért megpróbáltam regenerálódni az elmúlt huszonnégy órában, sajnos nem sikerült, egyszerűen arra az érzésre nem lehet felkészülni, amikor az ember olimpiát nyer

nyilatkozta Kós Hubert. Az úszók mellett beindult a nagyüzem az atlétikai viadaloknak otthont adó Stade de France-ban is: a sprinter Takács Boglárka országos csúccsal, 11.10 másodperces idővel elődöntőbe jutott 100 méteren, amire 1964 óta nem volt példa. Ott lesz a kalapácsvetők fináléjában Halász Bence, aki 76,90 méteres dobásával harcolta ki a döntős szereplést vasárnap este.

– Nem sok embernek adatik meg kétszer is, hogy a születésnapján rendezik az olimpiai döntőjét. Három éve nem sikerült bejutnom, most viszont ott vagyok, s az a célom, hogy dobjak magamnak egy születésnapi ajándékot – tekintett előre a duplán különleges napra Halász Bence. Ebben a számban Rába Dániel a 21., míg Varga Donát a 25. helyen zárt. Wagner-Gyürkés Viktória 5000 méteren 15:48.24 perces idejével 37. lett.  A vitorlázók közül az ILCA (korábban Laser) hajóosztályban a világ- és Európa-bajnok Érdi Mária 19. és 33. helyeket ért el Marseille-ben, ahol a nőknek tervezett három futam közül kettőt tudtak megrendezni. Érdi ezzel a 24. helyen áll. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Vadnai Jonatán 21. és 13. helyével négy futam után a 17. helyről várja a folytatást. Major Veronika viszont remekelt a sportpisztolyosok alapversenyében: a magyar sportlövő 592 körös teljesítményével első helyen jutott döntőbe. Fábián Sára Ráhel a 14. helyen végzett. A férfi kézilabda-válogatott 28–25-re kikapott Dánia legjobbjaitól, így a csoportkör zárófordulójában csupán a házigazda, címvédő és Európa-bajnok francia együttes legyőzésével harcolhatja ki a negyeddöntőbe jutást. A női vízilabdacsapat viszont már kiharcolta a nyolcba kerülést, miután 17–11-re felülmúlta Kínát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!