2016.07.03. 17:40
Mics és gőzgombóc is készült a palotai szakácspárbajon
48 csapat vett részt a hétvégi csanádpalotai gasztronómiai fesztiválon, amelyen a polgármester is fakanalat ragadott. Volt küzdősport- és lovasbemutató is.
– A mi pörköltünk a fűszerezése miatt egyedi. Többet nem árulok el, de azt megsúgom, sokkal több köménymagot használunk, mint szokás, és van egy otthonról hozott, saját vadas-fűszerkeverékünk is – avatott be a padéi bográcsos marhapörkölt titkába a 6 fős délvidéki csapat szakácsa, Nagy Tibor. Az övék volt a szombati csanádpalotai gasztronómiai fesztivál egyik határon túlról érkezett társasága, de a 48 csapat között voltak mások is külföldről – a szabadtéri sütő-főző versenyen többek között a híres-neves sülthús-féleség, a mics, illetve a romániai Nagylak szlovák nemzetiségű asszonyai által készített gőzgombóc illata keveredett a különböző pörköltféleségekével.
Fakanalat ragadott Csanádpalota polgármestere, Kovács Sándor is. Egyszerre három bográcsban rotyogott az étel, marhát, sertést és birkát is főzött, valamennyit saját, egyedi recept alapján. Mint bevallotta, az utóbbi a kedvence, és egyébként is szeret a szabadban szakácskodni. Ezúttal 120 embert vendégelt meg a főztjével. A jó hangulatú találkozó főkóstolója Bernáth József séf volt.
Hat évvel ezelőtt rendezték meg az első csanádpalotai gasztronómiai fesztivált. Az ideit küzdősport- és lovasbemutató, valamint néptáncosok fellépése is színesítette, és közben a résztvevők tájjellegű alföldi borokat is kóstolhattak.