Hol tojik Lenin apánk?: nejlonba csomagolt múlt Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Budapest után Vásárhely volt a második település az országban, amely szoborparkot létesített a szocializmusban készült köztéri alkotásoknak. Ezeket a Family Center építkezése miatt 2006-ban elszállították a népkertből, most fólia alatt pihennek a Városellátó Kiserdő sori telephelyén. Korábban felmerült egy új szoborpark kialakítása a városban.

Szűcs Csaba

A rendszerváltást követően hazánk településeinek közterületeiről eltűntek a szocializmus korszakában készült művek. Sok helyen szoborparkot hoztak létre ezeknek az alkotásoknak: Budapest után Hódmezővásárhely volt a második város, amely ilyen parkot létesített.

A képviselő-testület határozata, és Stifán Sándor akkori városi főmérnök tervei alapján a szoborparkot a népkertben alakították ki. Ide került Szabó Iván Lenin-szobra, a Felszabadulási és a Tanácsköztársasági emlékmű, Nagy Sándor Zalka Mátéja és az előző rendszer művészi utcanévtáblái közül a Lenin, a Ságvári és a Lumumba utcáé. A lakosok által Ivánnak elkeresztelt Felszabadulási emlékművet 2006-ban elszállították innen, és az Emlékpont egyik kiállítótermében helyezték el. Ezzel egy időben elmozdították a többi szobrot is, ugyanis az egykori ifjúsági park mellett a szoborpark területe is a Family Centert felépítő Magnum Hungária Lambda Szolgáltató Kft. tulajdonába került.

A többi alkotás a Városellátó és Beszerzési Kht. Kiserdő sori telephelyére került, és jelenleg is ott vannak. Mindegyiket gondosan nejlonba csomagolták, így védettek az időjárás viszontagságai ellen. A szobrok elszállítása egyébként nem csak a bevásárlóközpont építése miatt vált szükségessé, hanem a rendszeres rongálások miatt is – évente többször kellett restaurálási munkákat végezni rajtuk.

A szocializmus műremekei most fólia alatt pihennek

A szocializmus "műremekei" most fólia alatt pihennek
Fotó: Tésik Attila

A város azonban szeretné megőrizni a jövő számára az előző rendszer köztéri alkotásait, hiszen ezek is hozzátartoznak Vásárhely kulturális örökségéhez. Korábban felvetődött egy új szoborpark kialakításának az ötlete, amely az Emlékpont melletti üres területen lehetne.

– Konkrét tervek még nem készültek ezzel kapcsolatban - tudtuk meg Göbl Vilmostól, a polgármesteri hivatal médiareferensétől. Hozzátette: Vásárhely több mint 2 milliárd forintot nyert uniós pályázatokon a belváros fejlesztésére, ebbe beletartozik az Alföldi Galériának helyet adó ógimnázium, a Petőfi Sándor Művelődési Központ, a Tornyai János Múzeum felújítása, bővítése és környékük rendezése is. Az Emlékpont Múzeum pedig időszaki kiállítóteremmel gyarapszik, amely - ha az intézmény történészei úgy döntenek – helyet biztosíthat majd a múlt rendszer köztéri relikviáinak bemutatására. Az építkezések idén indulnak.

Lenin és a székrekedés

Kamotsay István Felszabadulási emlékműve, azaz Iván, a városháza déli homlokzata előtt állt. „A magas talpazaton álló erőteljes, előremutató katona tartása erőt és humánumot egyként sugároz" – írták a szoborról egy 1973-ban megjelent útikönyvben. A tér lépcsővel kettéválasztott másik oldalán az 1970-ben, Lenin születésének 100. évfordulójára leleplezett emlékművet találtuk. „Szabó Iván szemben a szokásos álló Leninnel – olvashatjuk a már említett könyvben –, ülő testhelyzetben, döntés előtti mélyen gondolkodó, de egyben feszültséggel teli lelkiállapotban mintázta meg az emberiség történetének kiemelkedő alakját." A legtöbb vásárhelyi azonban nem erre, hanem a székrekedéssel a vécén küszködő Leninre asszociált az alkotás láttán. A városban el is terjedt egy mondás ezzel kapcsolatban, amelynek szalonképes változatát közöljük itt: Iván mutatja, ott tojik Lenin apánk!

Vásárhely egyébként két Vlagyimir Iljics Lenin szoborral is „büszkélkedhet". A második a 2006-ban megnyílt Emlékpont ablakában ücsörög. Az eredeti tervek szerint ez pontos másolata lett volna Szabó Iván alkotásának, ehhez azonban a művész családja nem járult hozzá. Így aztán az építők egy újat mintáztak, mely – leginkább testtartásában – mutat némi hasonlóságot a nejlon alatt gubbasztó szoborral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!