Elköltöztetik a Szántó Kovács-szobrot a Kossuth térről

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Szántó Kovács János-szobor áthelyezése ismét vitát váltott ki a legutóbbi városi közgyűlésen.

Korom András

Az agrárszocialista mozgalomnak emléket állító Kossuth téri műalkotás áthelyezésének tervét senki sem ellenezte, ám arról megoszlottak a vélemények, hogy hová kerüljön a szobor. Ez ügyben kikérik az alkotó jogörököseinek véleményét is.

Szabó Dániel nyugalmazott tanár, Szántó Kovács János-kutató 2004 októberében a képviselő-testületi ülésen azt hangsúlyozta, hogy a szobor helyének kiválasztásakor a döntéshozók a történeti hűséghez ragaszkodtak. Hogy miért a Kossuth téren áll jelenleg a szobor? Nos, annak idején itt, az ótemplom mellett működött az „embörpiac", s 1894. április 22-én itt zajlottak a városháza ostromához, majd később az agrárszocialista mozgalom vezetőinek elítéléséhez vezető események. Ráadásul ezen a helyen gyülekeztek Szántó Kovács hívei. Véleménye ma is változatlan: ragaszkodni kell a történeti hűséghez. Ugyanakkor kompromisszumos javaslattal állt elő: Somogyi József alkotását helyezzék át a múzeummal szemközti parkban lévő Tornyai-mellszobor helyére, ez utóbbi pedig kerüljön a múzeum bejárata közelébe.

Szántó Kovács János szobra a vásárhelyi Kossuth téren. Máshová helyezik. Fotó: Tésik Attila

Szántó Kovács János szobra a vásárhelyi Kossuth téren.
Máshová helyezik. Fotó: Tésik Attila

Szemerei Márta építész-tervező szerint szóba jöhet a városháza vagy az Alföldi Galéria udvara is, de a víztorony előtti téren is felállíthatnák a szobrot. A fideszes Rárósi Imre és Gyömrő-Molnár Imre a víztorony melletti helyszínre voksol. Az utóbbi szerint ha Szántó a múzeum előtti térre kerülne át, akkor az ott lévő zöldterületet teljesen le kellene rombolni. Ráadásul szerinte a görögkeleti templom nem alkalmas a szobor hátterének.

Megkeresik a jogörökösöket

Lázár János polgármester azt javasolta, hogy a városatyák még ne jelöljék ki a szobor új helyét. Mielőtt megtennék, kérjék ki az alkotó, azaz Somogyi József szobrászművész jogörökösének véleményét és beleegyezését.

– Vásárhely a korábbi időkben ugyanabba a hibába esett, amibe a többi település, köztéri műalkotásait a városközpontban vagy annak közvetlen közelében helyezte el. Úgy gondolom, hogy ezt a gyakorlatot oldaná, ha a szobor a víztorony melletti, pihenőparknak is alkalmas területre kerülne – tette hozzá a városatya.

Nagy Ernő képviselő szerint viszont a múzeummal szemközti parkban lenne méltó helyen a szobor, hiszen – mondta – ezzel nem sérülne a történeti hűség.

– Nem kerülne így messze az események eredeti helyéről, ami fontos, hiszen Szántó Kovács János és az agrárszocialista mozgalom kitörölhetetlen része Vásárhely történelmének – tette hozzá. A szocialista képviselő hangsúlyozta: a víztorony melletti parkot is elfogadja, ha a többség amellett dönt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!