Zalaegerszegen lesz a világkupa

2 órája

Bizakodik a Szegedi TE

Keddtől szombatig tart a teke sportág legnagyobb klubeseménye. Zalaegerszegen rendezik a 35. csapat világkupa eseményeit, amelyen a férfiaknál hazánkat a Szegedi TE képviseli. A mezőny erős, nehéz lesz a legjobb négy közé bejutni.

Mádi József

Hosszú idő után újra Magyarország ad otthont a tekecsapat világkupának: Zalaegerszeg lesz a házigazda az öt napos eseményen. Legutóbb hazánk 2009-ben volt érdekelt rendezés szempontjából, ekkor Budapest látta vendégül a klubokat. A Szegedi TE képviseli a magyar színeket ezen a tornán.

Szegedi TE
A Szegedi TE elnöke, Karsai Ferenc (ülve) bizakodva várja a zalaegerszegi eseményt. Fotó: Gémes Sándor

Szegedi TE: jelentős múlt 

A nőknél 13, míg a férfiaknál 15 ország bajnoka vesz részt az e heti tornán, amelyen kedden, szerdán és csütörtökön a selejtezőket rendezik, míg pénteken az elődöntők, szombaton pedig a helyosztók következnek.

A magyar bajnok Szegedi TE a hazai szuperligában eddig öt mérkőzést játszott le, benne két rangadót: az egyiket Kaposváron elveszítette (3:5), a másikat a Zalaegerszeg ellen saját közönség előtt megnyerte (6:2).

A két mérkőzést azért is fontos volt említeni, mert az említett riválisokhoz képest nagyjából hasonló erősségű csapatok várnak a Tisza-partiakra a világkupán is.

A tavalyi négy elődöntős, a címvédő olasz Neumarkt, a döntős horvát Zapresic, a bronzérmes német Zerbst, valamint a negyedik osztrák Neunkirchen például kifejezetten erős csapat, igaz, az utóbbi együttes nem tudott otthon bajnok lenni, így az Orth érkezik Zalába. De a szlovák Podbrezova, a szerb KK Beograd vagy a román Cluj egyaránt jó teljesítményre képes a Tisza-partiakkal együtt.

A Szeged 2023-ban a szerbiai Apatinban a selejtezőt és így az eseményt is a hatodik helyen zárta. 

Magyar csapat legutóbb 2017-ben nyert, akkor a Zalaegerszeg végzett az első helyen, míg a Szeged háromszor (2005, 2006, 2012) volt első, négyszer (2004, 2008, 2009, 2014) második és kétszer (2003, 2019) harmadik helyezett.

– A négy közé jutás szerintem nagyon nagy siker lenne, de ez akár lehet egyfajta első számú terv is. A realitás és az alapcélkitűzés a Bajnokok Ligája-szereplés kiharcolása, azaz a legjobb nyolc közé kerülés. Csupa kirakatcsapat szerepel a mezőnyben, a németek, az olaszok, a horvátok, a szlovákok klubszinten erősebbek, mint a nemzeti válogatottak, de a román válogatott is egy az egyben a Cluj-ra épül. Előny lehet, hogy ismerjük a pályát, a körülményeket, de hogy a magyar bajnokságban Zalaegerszegen elért eredmény elég lesz-e a Final Fourra, azt nem tudom – nyilatkozta Karsai Ferenc, a szegedi klub elnöke.

A Szegedi TE legutóbbi bajnokijáról itt tudósítottunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában