Zsúfolt napjaik voltak

9 órája

A vízilabda változásaiból a nézők profitálnak

Jól jöttek ki a szezon első sorozatterheléséből. A Szegedi VE férficsapata győzelemmel mutatkozott be a vízilabda-bajnokságban, míg a BENU Magyar Kupa csoportköréből továbbjutott. Mindez öt nap alatt történt, Danka Benedek kapus a csapat motiváltságát és fegyelmezettségét emelte ki.

Becsei Dávid

Danka Benedek, a Szegedi VE kapusa.

Fotó: Török János

Zsúfolt volt az elmúlt hete a Szegedi VE OB I.-es férfi vízilabdacsapatának. Szerdán Kaposváron ugrottak medencébe a bajnokság nyitó fordulójában, majd péntektől vasárnapig a Tiszavirág Sportuszodában játszottak három csoportmérkőzést a BENU Magyar Kupa selejtezőjében. Öt nap alatt bővelkedtek a feladatokban és kihívásokban, amiket jól vettek, hiszen a bajnokit megnyerték, a kupából pedig továbbjutottak.

vízilabda, Szegedi VE, Magyar Kupa
A Szegedi VE 42 gólt dobott három mérkőzésen a férfi vízilabda Magyar Kupa csoportkörében, míg 40-et kapott.
Fotó: Török János

– A hét végére viszonylag tele voltunk kihívásokkal. Hosszú utazást követően Kaposváron összeszedte magát a csapat és nagyon motiváltan háromgólos különbséggel nyertünk. Őszintén szólva, ennél szorosabb mérkőzésre számítottam – árulta el a Délmagyarország érdeklődésére Danka Benedek, a szegediek kapusa.

Csütörtökön csak egy esti átmozgató edzésen vettek részt. Pénteken pedig már a Pécs ellen játszott a kupában a Szeged. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott az U20-as világbajnok hálóőr, a regeneráció rövidsége miatt picit nyögvenyelősebben játszottak.

– Ha a Kaposvár elleni háromgólos siker pozitív értelemben lepett meg, akkor a Pécs elleni találkozóról azt mondhatom, könnyebb összecsapást vártam. Szombaton a Miskolc ellen rangadót játszottunk, hiszen ellenük dőlt el a továbbjutás. Rendkívül motiváltak és fegyelmezettek voltunk, hatékonyan vízilabdáztunk és szép győzelmet arattunk – emlékezett vissza.

A Honvéddal az utolsó fordulóban már úgy találkoztak, hogy mindkét csapat továbbjutott. A vaksorsolás miatt a csoportrangsornak nincs jelentősége, így tét nélkülivé vált a meccs.

– Inkább gyakorlásként fogtuk fel ezt a mérkőzést, ami annak ellenére hasznos volt számunkra, hogy nem ment a játék, sok tapasztalatot szereztünk. A szegedi csapatnak mindig jót tesz, ha nagy a tét, így annak a hiánya miatt kevésbé pörögtünk. Biztos vagyok benne, ha legközelebb találkozunk a Honvéddal, sokkal átgondoltabbak leszünk, ami remélhetőleg az eredményben is megmutatkozik majd – tette hozzá.

Kétéves egy fontos szabálymódosítás. A BENU Magyar Kupában már nem 30, hanem 25 méteres vízfelületen játszanak a férficsapatok. Ez a játék felgyorsulásával járt, aminek köszönhetően több gól is születik a mérkőzéseken. Idén újabb újítást vezetett be a szövetség, döntetlen esetén egy-egy pont járt mindkét csapatnak, majd egy újabbért büntetőket lőttek.

– Kapusként minimálisan érint a kisebb pálya. A hosszabb indításokkal viszont vigyázni kell. A Honvéd ellen volt egy labdaszerzésem, amit ennek köszönhettem. Elfogyott a pálya a megúszó játékos előtt, túl hosszú labdát kapott. A “repülő cserét” viszont könnyebb végrehajtani kisebb pályán, így a center helyére bekk érkezhet védekezni – jegyezte meg a 21 éves kapus.

A Szegedi VE a 2023–2024-es idényben a 7. helyen végzett a férfi vízilabda OB I.-ben.

– Akárcsak tavaly, most is az a célunk, hogy bekerüljünk a legjobb nyolc csapat közé a bajnokságban. Nincs olyan elvárás felénk, hogy most akkor kötelező odaérni a hatodik helyre. Ugyanakkor ha bejutunk a felsőházi rájátszásba, akkor az 5–8. helyért az első meccsen nem szeretnénk 0:6-os pontkülönbségről indulni. Ehhez arra van szükség, hogy az alapszakasz során meglepjük valamikor a Szolnokot, a Honvédot vagy éppen az OSC-t. De talán még ennél is fontosabb, hogy azokat a csapatokat, amelyeket az előző idényben megelőztünk, azokat idén is magunk mögött tartsuk. A kupamérkőzések megmutatták, hogy a Szentes jó lesz idén, a Kaposvár egy jó Hárai Balázzsal mindig veszélyes lesz, a Miskolc ellen pedig éles meccseket játszottunk. Szűkült a középmezőny, de ez jó, ebből a nézők profitálhatnak a legtöbbet – hangsúlyozta Danka Benedek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában