A szegedi Lékó Péter remizett

2024.09.17. 11:22

Sakkolimpia: megszakadt a remek sorozat

A magyar férficsapat a 6. fordulóban elszenvedte az első vereségét a Budapesten zajló sakkolimpián. Rapport Richárd és Lékó Péter remizett, Szanan Szjugirov és Gledura Benjámin kikapott, így lett 3:1-es vereség a vége India ellen.

Novák Miklós

A szegedi Lékó Péter remizett a 6. fordulóban.

Fotó: Polyák Attila

Ezzel még hiba lenne temetni a magyar éremesélyeket, hiszen India egyelőre kiemelkedik a mezőnyből, és a keddi szünnap után még öt forduló következik.

Rapport Richárd viszonylag szolid változatott választott a világbajnoki kihívó Gukesh ellen, és Lékó Péter, valamint Gledura Benjámin is inkább biztonságra törekedett. Ebből akár a csapattaktikára is következtethettünk, hiszen egyedül Szjugirov vállalt bonyodalmakat. Szűk háromórányi játék után biztatóan állt a mérkőzés, hiszen úgy tűnt, Rapport, Szjugirov tartja az egyensúlyt, és amennyivel Gledura kicsit gyengébben, Lékó viszont jobban állt. 

Rapport partija hamarosan döntetlenre is végződött. Időzvarban aztán Szjugirov sajnos hibázott és nagyon gyanús végjátékba sodródott, és ugyanezt mondhattuk el Gleduráról is. Praggnanandhaa és Lékó mintha kivárásra játszott volna: egyikük sem akarta megbontani az állást. Valószínűleg a másik két játszmától tették függővé, hogy kiélezzék-e a küzdelmet.

Ám erre nem volt szükség, mert előbb Gledura, majd Szjugirov védekezése is összeomlott, ezért Lékóék is döntetlenre adták a játszmát. Így alakult ki a 3:1-es vereség.

Miután a Kína–Vietnám mérkőzés 2:2-es döntetlenre végződött, India így már egyedül áll az élen a maximális tizenkét ponttal.

A női együttes 2:2-es döntetlenre végzett Peruval, a szegedi Papp Petra vereséget szenvedett.

A sakkolimpián ma szünnap lesz, a 7. fordulóban a magyar férfi csapat Litvánia, a női keret pedig Ausztria ellen ül asztalhoz.

Sakkolimpia, 6. forduló, a magyar csapatok eredményei, férfiak: Magyarország–India 1:3, Banglades–Magyarország B 2:2, Magyarország C–Thaiföld 3,5:0,5. Nők: Magyarország–Peru 2:2, Franciaország–Magyarország B 3,5:0,5, Dominikai Köztársaság–Magyarország C 2,5:1,5.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában