Csütörtökön kezdődik a sakkolimpia Budapesten

2024.09.11. 15:48

Három vármegyei sportolónak szurkolhatunk

A megnyitó után elkezdődött a sakkolimpia, amely révén szinte az egész világ Budapestre figyel majd. A magyar válogatottakban három Csongrád-Csanád vármegyei kötődésű sportolót is találhatunk, őket mutatjuk be.

Mádi József

A szegedi Papp Petra (balról a második) a női A csapat tagjaként kezdett a sakkolimpián.

Fotó: GLEB VALENTINOVICH

A három versenyző közül kétségtelenül a szegedi Lékó Péter a legnagyobb név, de a szegedi születésű Papp Petra szintén jól csengő név a nőknél, míg Mihók-Juhász Barbara a Makói Spartacus színeiben sakkozik, de ő bugaci lakos.

Kezdjük Lékóva, aki jelenleg csapat nélküli sakkozó, de a 45 éves játékos jelenleg is rendkívül közel áll a sakkhoz, hiszen a német Vincent Keymer személyi edzője. Szabadkán született Lékó, a felesége Sofia Petroszján, Arshak Petroszján örmény sakknagymester lánya. 1991-ben megnyerte az U12-esEurópa-bajnokságot, és holtversenyben az első helyezettel ezüstérmet szerzett az U12-es világbajnokságon. 1992-ben megnyerte az U14-es Európa-bajnokságot, és megszerezte a nemzetközi mesteri címet. 1994-ben U16-os világbajnok, majd ugyanebben az évben 14 évesen minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett. A világranglistán 2000 és 2010 között a világ 10 legjobb sakkozója között volt. 2004-ben a világbajnoki címért vívott párosmérkőzést Vlagyimir Kramnyik ellen, amely 7:7-es döntetlen eredménnyel zárult, a címet Kramnyik ezzel megvédte. 2002-ben a Világválogatott 3. tábláján játszott Oroszország válogatottja ellen, amelyen 10 játszmából 5,5 pontot szerzett. A mérkőzést a Világválogatott nyerte 52:48 arányban.
2003 áprilisában érte el először eddigi legjobb helyezését, amikor a világranglista negyedik helyén állt, ezt a helyezést 2003. április és 2005. október között hat alkalommal érte el.

Nyolc olimpián vett részt a magyar válogatott csapatban, ahol a legjobb eredménye a 2002-es, valamint a 2014-es sakkolimpián csapatban szerzett ezüstérem, illetve a 2008-as olimpián az első táblán elért 1. helyezése volt

A szegedi születésű Papp Petra az Atomerőmű SE Paks játékosa. A 31 éves kiválóság2018-ban férjhez ment Szergej Grigorjanc orosz nagymesterhez, aki 2022 óta magyar színekben indul. Egy kislányuk van, Szofinak hívják, az anyuka pedig évekig a Dunaharaszti MTK-ban sakkozott a férjével. Papp Petra a magyar A csapat keretében szerepel Budapesten. Női nemzetközi nagymester, U16-os korosztályos és felnőtt női magyar bajnok, U1-as korosztályos Európa-bajnoki ezüstérmes.

Mihók-Juhász Barbara, a Makói Spartacus 29 éves sakkozója Bugacon született, társastáncolt, néptáncolt, és az előbbiben országos bajnoki címet szerzett. A Semmelweis Egyetemen végzett, dietetikus, jelenleg pedig Makón játszik. Ő a magyar női B csapatban kaphat szerepet a sakkolimpián.

  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában