Helyi sport

13 órája

Elhunyt Sliz Győző

Életének 81. évében eltávozott közülünk a szegedi kerékpározás egyik ismert alakja. Elhunyt Sliz Győző, aki a 60-as évek közepe óta több országos versenyen képviselte Szegedet.

Az elhunyt Sliz Győző 1944. április 4-én Szerencsen született, édesapja Sliz Mihály hivatásos katona, édesanyja Alvári Erzsébet háztartásbeli. Az élet kezdete nem volt egyszerű számára, a keletről érkező szovjet front Németország területén érte utol a Magyarországról menekülő civilek között őt és édesanyját. Két hétre még szovjet fogolytáborba is kerültek. Szerencséjére 5,2 kg-os nagy súllyal született csecsemő volt, így sok más újszülöttel szemben túlélte az éhezést és a táborban kitört betegségeket. Később szerencsésen visszatértek Szerencsre.

Elhunyt
Elhunyt a szegedi kerékpáros, Sliz Győző.

Tanulmányait Szerencsen, illetve Miskolcon végezte. Már fiatalon vonzódott a kerékpáros sporthoz, a Szerencsi Cukorgyár által működtetett Szerencsi Kinizsi Sport Klubban kezdett országúti kerékpározni. A helyi klubot hamar kinőtte, tehetsége és áldozatos edzésmunkája lehetővé tette, hogy előbb az Újpesti Dózsában, később a Ferencváros kerékpáros szakosztályában versenyezzen. Az élet úgy hozta, hogy az 1960-as évek közepén családalapítás miatt Szegedre költözött, ott a Szegedi Vasutas Sport Egyesület kerékpáros szakosztályát erősítette (a szakosztály 1979-től a Szegedi Spartacus Sportkörben folytatta sporttevékenységét). Sportpályafutása alatt több országos versenyen is eredményes volt, a dobogó mindegyik fokán állt már.

Elhunyt az édesapa, nagypapa

A lángot, a sport szeretetét az utódoknak is átadta: fiai közül ketten (Győző és András) a kick-boxban teljesedtek ki, nemzetközi győzelmekig, világbajnoki címig jutva, egyik unokája (Bálint) úszásban jutott Európa-bajnoki címig.

Sliz Győző 80 éves korában, 2024. szeptember 12-én Szegeden hunyt el. Búcsúztatása október 3-án 11 órakor a szegedi Dugonics temetőben lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában