Mindenki továbbjutott

2024.08.06. 16:39

Olimpia: szegedi sikerekkel kezdődött a kajak-kenu 1. napja

Megkezdődött! Több szegedi érdekeltségű, nyolc magyar egység mutatkozott be kedden a párizsi olimpia 500 méteres kajak-kenu számaiban. Mindenki továbbjutott, a női kajaknégyes rögtön a döntőbe, míg férfi kajakban sikerült elkerülni a reményfutamban való részvételt.

Becsei Dávid

Nagy Bianka (balról) és Kiss Ágnes júniusban a szegedi Maty-éren nyert Európa-bajnokságot C-2 500 méteren.

Fotó: Karnok Csaba

Kedden kora délelőtt az előfutamokkal elrajtoltak a párizsi olimpia kajak-kenu versenyei a Vaires-sur-Marnéban. Az 500 méteres számokban nyolc magyar egység mutatkozott be, amelyek közül mindegyik továbbjutott. Egyetlen olyan szám volt a programban, amelyben rögtön döntőbe lehetett jutni. Ez a női kajak négyeseké volt, a fináléba jutás pedig össze is jött a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Dóra összeállítású hajónak. Itt az első három hely ért döntőt, amelyet csütörtökön rendeznek meg.

A szegedi Kiss Ágnes (balról) és Nagy Bianka az olimpia pénteki versenynapján folytatja majd a versenyzést a középfutamban, és remélhetőleg a döntőben.
A szegedi Kiss Ágnes (balról) és Nagy Bianka az olimpia pénteki versenynapján folytatja majd a versenyzést a középfutamban, és remélhetőleg a döntőben.
Fotó: Karnok Csaba

Olimpia, irány a középfutam

A többieknek a reményfutamot lehetett megspórolni, ami férfi kajakban a négyesnek két szegedivel, Nádas Bencével és Kuli Istvánnal, valamint Csizmadia Kolossal és Tótka Sándorral sikerült, ahogyan a Nádas, Tótka, valamint az algyői Kopasz Bálintnak és társának, Varga Ádámnak. Mindhárom hajó második lett, az előfutam első két helye ért közvetlenül középfutamot.

Nem sikerült viszont megspórolni a reményfutamot a női és férfi kenusainknak párosban, valamint női kajak kettesben sem. Női kenu kettesben az egyaránt szegedi Kiss Ágnes és Nagy Bianka előbb harmadikként futott be be a célba, majd a reményfutamot már megnyerték. A férfiaknál C-2-ben Adolf Balázs és Hajdu Jonatán előbb negyedik lett, majd másodikként kvalifikált. Mindkét számban az első háom helyezettek léptek tovább a középfutamba.

Rutinszerzés a reményfutamban

– Az első futamunk nagyon nehezen indult, de azért tény, hogy mindketten újak vagyunk itt az olimpián – értékelt az M4 Sportnak Nagy Bianka. – A második futamra még jobban felerősödött a szél, ez a kajakosoknak is gondot okozott, kenuban még nehezebb kezelni. Nem probléma, hogy nem jutottunk tovább egyből, szerintem a rutinszerzés miatt kellett ez a második pálya is – tette hozzá.

Női K-2-ben a Csipes, Gazsó és a Pupp, Fojt kettős is harmadik hellyel kezdett, aztán együtt eveztek a második reményfutamban és az első, illetve a negyedik helyet szerezték meg. Innen négy hajó ment tovább.

A kajak négyesek és a férfi kenu párosok versenye csütörtökön folytatódik, míg a K-2-esek és a női C-2-esek pénteken szerepelnek legközelebb.

Szerdán női K-1 500, férfi K-1 1000 (címvédő az algyői származású Kopasz) és C-1 1000 m méteren rendeznek elő- és reményfutamokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában