Férfi kézilabda

2024.08.15. 18:50

Olimpia: Kiss Olivér szegedi játékvezető életre szóló élményeket élt át

Néhány éve még félelmet keltett volna egy nagyváros utcáin a gépfegyveres rendőrök és katonák látványa, a párizsi ötkariakás játékokon viszont nyugalmat és biztonságot sugározták. A szegedi játékvezető, Kiss Olivér, valamint debreceni társa, Bíró Ádám négy mérkőzést vezetett az olimpia kézilabdatornáján.

Becsei Dávid

Kiss Olivér elégedetten értékelte teljesítményüket, míg az olimpiai rendezés lenyűgözte.

Forrás: Kiss Olivér családi archívuma

A Kiss Olivér, Bíró Ádám kettős vezette a Dél-Korea–Szlovénia és a Németország–Dánia női kézilabda-mérkőzést, míg a férfiaknál a Japán–Németország, valamint az Egyiptom–Argentína találkozón fújták a sípot. A párizsi olimpia egyenes kiesés szakaszában már nem léptek pályára, de a férfiak egyik elődöntőjében – amelyet Dánia és Szlovénia játszott egymással – tartalékok voltak, de szerencsére nem sérült meg egyik cseh játékvezető sem, így nem kellett beugraniuk.

Bíró Ádám (balról) és Kiss Olivér az Olimpia szimbólumával, az karikával Párizsban.
Bíró Ádám (balról) és Kiss Olivér az olimpia szimbólumával, az karikával Párizsban.
Forrás: Kiss Olivér családi archívuma

Pici hiányérzete van csak

– Büszke vagyok magunkra, mert a maximumot nyújtottuk. Örülök, hogy a játékvezetők végső ranglistáján is előkelő helyen végeztünk. Természetesen azokat a párosokat nem tudtuk ezen megelőzni, akik már többször szerepeltek olimpián, Európa- és világbajnokságon. Mindössze amiatt van hiányérzetem, hogy a női keresztjátékban nem kaptunk lehetőséget, de tudtuk már a torna előtt, hogy az egyenes kieséses szakaszban azok vezetnek majd, akiknek több tapasztalattal rendelkeznek – jegyezte meg érdeklődésünkre Kiss Olivér.

Mint elmondta, egy olimpián teljesen más érzés bíráskodni, mint egy Eb-n vagy vb-n. Az egész torna során pozitív értelembe vett izgatottságot érzett magán, és a többi játékvezetőn is ezt vette észre. Az, hogy mindenhol az öt karikába “fut bele” az ember a városban, egészen különleges eufóriát épít fel a szurkolókban, a sportolókban és a játékvezetőkben is.

Olimpia megtelt lelátók előtt

Kiemelte, hogy parádés volt a rendezés. Úgy vélekedett, Párizs bármilyen sporteseményt megrendezhetett volna ebben a két és fél hétben, biztosan telt ház előtt versenyezhettek volna a sportolók. Jó példa erre, hogy a legismertebb sportágak mellett az emberek “vérkeringésében” kevésbé megtalálható falmászás, sportlövészet vagy éppen torna eseményein is vadászni kellett az ülőhelyeket a lelátón.

– A szabadnapjainkon minél több magyar érdekeltségű eseményre igyekeztünk kilátogatni. Először a Roland Garroson jártunk Nadal és Alcaraz utolsó győztes páros meccsén, ahonnan átmentünk a magyar–spanyol férfi vízilabdameccsre. Ami viszont egészen hihetetlen, hogy a férfi párbajtőrcsapat aranyérmét élőben láttuk a Grand Palais-ban. Olimpián elhangzó magyar himnuszt még a televízió előtt is megkönnyezi az ember, élőben pedig egészen felemelő érzés átélni – mesélte Olivér. Hozzáttete, jártak még női röplabdán, úszás délelőtti programon, amire meglepően nehéz volt bejutni, olyan sokan voltak, de látták Armand Duplantis kvalifikációs ugrását is.

Tom Cruise is megjelent

A megnyitón és a záróünnepségen is részt vettek, ezekkel kapcsolatban Olivér elmondta, utóbbi egészen káprázatos volt. Lenyűgöző volt a zárás, Los Angeles bemutatkozása, ahogy a Stade de France-ot is belengte az amerikai életérzés, ahogy Tom Cruise végigmotorozott az olimpiai zászlóval. És hogy mit mesél majd harminc év múlva az olimpiáról?

– Ez egyértelmű, az első meccsünket, amit vezettünk. A feleségem, a kisfiam és a szüleim is ott ültek a lelátón, a kezdő sípszó előtt megvolt a szemkontaktus, majd a végén odamentem hozzájuk. Ezek a pillanatok minden sportolónak fontosak, de nekem is, mint játékvezetőnek – zárta élménybeszámolóját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában